Лондон предупреди: Изтича времето за преговорите на Северна Ирландия с ЕС

„Надяваме се да постигнем известен напредък. Но, честно казано, разликата между нас все още е доста значителна. Но нека видим докъде можем да стигнем. Времето за тези преговори изтича. Ако искаме да постигнем напредък, трябва да го направим скоро“, каза пред журналисти Дейвид Фрост – британският министър за Брекзит, който пристигна в Брюксел за последния кръг от преговорите.

лорд Дейвид Фрост

Великобритания и ЕС се опитват да намерят решения на проблемите, причинени от търговските споразумения в Северна Ирландия, договорени като част от излизането на Обединеното кралство от блока.

Разногласията относно Северна Ирландия влошиха отношенията между Брюксел и Лондон и заплашват да предизвикат търговска война, която може да доведе до застой на двустранната търговия.

Върху преговорите тегне въпросът за член 16 от протокола, който дава право на всяка от страните да преустанови действието на части от търговското споразумение при извънредни обстоятелства.

"Няма да задействаме член 16 днес, но той е много актуален", каза Фрост.

Великобритания заплаши, че ще използва тази клауза до началото на ноември, ако ЕС не преработи протокола. Европа може да предприеме ответни мерки месец по-късно.

Фрост настоя, че Европейската комисия трябва да "изслуша" исканията за пренаписване на протокола на Лондон, ако иска да предотврати срив, съобщава агенция ANews.

Британското правителство настоява за сериозни промени, като например прекратяване на надзорната роля на Съда на Европейските общности.

Но Брюксел отказва да предоговори протокола и вместо това предложи да облекчи митническите проверки на британските стоки, влизащи в Северна Ирландия.

Европейски дипломат каза, че Комисията все повече се подготвя за възможността Лондон да задейства член 16 и предупреди за "силна реакция" от страна на ЕС, ако това се случи. Според него, това може да включва прекратяване на общото търговско споразумение след Брекзит - ход, който може да влоши връзките между двете страни и да ги върне в изходна позиция.

Спорът за Северна Ирландия идва в момент, когато Великобритания и Франция са въвлечени в поредния яростен спор за правата на риболов след Брекзит.

Спорът се прибавя към множеството проблеми между съседите от двете страни на Ламанша след Брекзит, които доведоха отношенията до негативни нива, рядко срещани през последните години. /БГНЕС

Лондон / Великобритания