Лондон обяви руската група "Вагнер" за терористична организация

Великобритания ще забрани руското наемническо формирование "Вагнер груп" като терористична организация, съобщиха медиите на острова, цитирайки министъра на вътрешните работи Суела Браверман.


Обединеното кралство възнамерявало да превърне "Група Вагнер" в "забранена" организация съгласно антитерористичните закони, поставяйки я наравно с "Ислямска държава" и "Ал Кайда", се казва в статия на в. "Дейли мейл".

"Вагнер е разрушителна организация, която действа като военен инструмент на Русия на Владимир Путин в чужбина", цитира вестникът думите на Браверман.

"Докато режимът на Путин решава какво да прави с чудовището, което е създал, продължаващата дестабилизираща дейност на "Вагнер" само продължава да служи на политическите цели на Кремъл", гласи изявлението.

Съгласно Закон за тероризма от 2000 г. министърът на вътрешните работи има право да забрани дадена организация, ако смята, че тя е замесена в тероризъм.

Със заповедта за забрана подкрепата на групата се счита за престъпление.

"Те са терористи, просто и ясно - и тази заповед за забрана ясно показва това в законодателството на Обединеното кралство", се казва още статията. "Вагнер" е участвал в грабежи, изтезания и варварски убийства", допълва Брейвърман пред "Дейли мейл".

Операциите на групировката в Украйна, Близкия изток и Африка "представляват заплаха за глобалната сигурност", каза тя.

"Ето защо ние забраняваме тази терористична организация и продължаваме да помагаме на Украйна, където можем в борбата ѝ срещу Русия."

Проектът за мерки за забрана на Групата "Вагнер" съгласно закона ще бъде внесен в парламента в сряда./БГНЕС