Лорер: ББР е отпуснала 16 кредита на стойност над 14,4 млн. лв.

Новият състав на Управителния съвет на Българската банка за развитие е отпуснал 16 кредита на обща стойност 14,4 млн. лв. Това заявява министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, предаде БГНЕС.

„Новите отпуснати от ББР ЕАД кредити, които не са изменения на съществуващи, са 16 броя и са на обща стойност 14 414 415 лв., при средно претеглена лихва от 3,82%. Месечният оперативен приход, който последните генерират за банката е в размер на 122 148 лв.“, посочва министърът на растежа в отговор на депутатско питане относно броя и стойността на одобрените кредити от новия състав на УС на ББР.

За сравнение в предходния период от 5 години банката е отпускала средно на месец по 1,2 кредита, но те са били в огромен размер. В момента имаме по 2,6 кредита на месец или със средна сума 900 000 лв.

„Поради факта, че Банката преминава през процес на пълна пренастройка ще бъде по-точно да измерим числата след 6 месеца, когато новите програми в подкрепа на малкия и среден бизнес са заработили на пълни обороти“, отбелязва министър Лорер.

Той припомня, че ББР за пръв път има собствени продуктови програми в подкрепа на туристическия сектор и за изграждането на фотоволтаични централи с мощност до 1 MW/p за нуждите на бизнеса.

„Допълнително, за последните два месеца само по програма „Въз ановяване” ББР е потвърдила за гарантиране 231 кредита за 78 310 265 лева от 3 ноември 2021 г.“, добавя още министър Лорер. /БГНЕС