Лорер: Първи мандат на ГЕРБ е изключен; Митов: ПП искат избори

В навечерието на срещата между „Продължаваме промяната” и ГЕРБ-СДС Даниел Лорер и Даниел Митов коментираха пред бТВ нагласите и целта на разговорите.

„Това не са разговори за съставяне на правителство. Това са разговори за политиките, които този парламент, независимо чие е правителството, би следвало да поддържа“, заяви народният представител от ПП Даниел Лорер.

„Един месец наблюдаваме парламент, в който първата политическа сила дойде без домашно. ГЕРБ зацикля и не успя да сформира коалиция. За нас е важно да седнем на масата и да започнем да дискутираме независимо какво ще се прави и кой ще управлява. Заедно трябва да решим какво ще направи този парламент за България“, добави той.

„Продължаваме промяната” постави добро начало в българската политика. Органите на партията се събират и решават посоката на партията. Не мисля, че коалиция с ГЕРБ ще се дискутира. Ще обсъждаме политики. Дали ГЕРБ ще състави правителство без нас, или ние без ГЕРБ – предстои да видим“, посочи още Лорер.

От думите му стана ясно, че има мнения за коалиция с ГЕРБ, но такова решение не е взимано. „Преобладаващото мнозинство в „Продължаваме промяната“ е на мнение, че коалиция с ГЕРБ не може да се сформира. Това означава управление на малцинството под една или друга форма в този парламент“, подчерта той.

„Протегната ръка от едната страна е протегната, но от другата е шамар“, коментира още Даниел Лорер.

Според Даниел Митов от ГЕРБ-СДС „Продължаваме промяната” иска да се ходи на избори.

Той изрази надежда предстоящата среща да не бъде едно клише. „Надявам се на тази среща да се говори сериозно, а не с клишета и пропагандни небивалици”, каза Митов.

Той обвини представителите на втората партия в Народното събрание, че говори с „опорки от предизборната кампания“. Като пример даде твърдението за постигнат голям икономически растеж по време на кабинета „Петков“. „Когато хората са те изпратили в парламента, си длъжен да направиш всички усилия в посока на това да има правителство. Аз съм убеден, че зрелите партии в българския парламент – тези, които знаят какво е демокрация, какво е законодателство, какво са институции, как функционират те помежду, ще направят всичко възможно, за да стигнем до все пак някакъв приемлив момент за съставяне на правителство“, коментира Митов.

„Ако не искаха избори, нямаше да казват: „Няма да подкрепим първия мандат. Откъде накъде, може първият мандат в един момент да се окаже много ползотворен. Защо няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, който ще се окаже ползотворен“, попита Даниел Митов, визирайки изказванията на представители от ПП.

Той уточни, че срещата във вторник не е начало на коалиционни преговори. На въпроса защо е опасно президентът Румен Радев дълго да управлява през служебни кабинети той отговори: „Президентската институция не е натоварена с достатъчно легитимност от конституцията и гражданите така, че да прави политики“. /БГНЕС