Лорер: Първите пари от Плана за устойчивост ще са за индустриалните зони

„Имаме положителен отзвук от европейския комисар по правосъдие да се отмени законът, свързан със „златните паспорти“. Това каза пред бТВ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Оказва се, те са незначителни за нас, но Министерството на правосъдието установи значително ниво на злоупотреба, така че за нас не виждаме смисъл да има подобна схема“, добави той.

Според него инвеститорите са се отказали от България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти.

„Сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат”, добави Лорер.

Той каза, че неговото министерство ще работи в тясна връзка с МОН: "Важно е България да промени позицията си - иновациите да работят с МОН, за да има повече кадри и по-образовани, за да дойдат по-качествени компании." В ББР всичко е спокойно - това беше нашата мисия - да се подпомага малкият и средният бизнес. Направихме помощ за енергийния сектор, остава за розоварите, ресторантьорите и др. Първите пари от Плана за възстановяване и устойчивост ще са за индустриалните зони - възнамеряваме да се развиват в нови региони, където има интерес, обясни Лорер. Той засегна и темата със зелените сертификати и протестите, които се опитаха да щурмуват Народното събрание. Смъртта у нас е най-високата от края на Първата световна война и от испанския вирус. Да си играеш със страха на хората и да ги накараш да щурмуват институцията, която пази демокрацията, това не го разбирам, заяви Лорер. Според него и от инвеститорите се чува въпросът кой ще работи в заводите им - затова високата ваксинация е важно условие, за да дойдат инвестиции. /БГНЕС