Лорер за “Чаталджа”: Купувачът сам поиска имота, не бях сигурен дали да продавам

“Категорично няма никакъв повод за помисли, че има каквато и да било политическа облага след продажбата на имота ми на ул. “Чаталджа”, защото купувачът на къщата продава винетки. Изборът на купувача беше от самия него”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Лорер обясни, че купувачът-Станислава Арнаудова, е решил да закупи имота. “Знаете, че когато купувач иска да закупи имот, той е склонен и да предложи определена цена. Лично аз обаче не бях сигурен дали искам да продавам, защото това е един нов дом, в който се бяхме нанесли сравнително скоро. Затова и не бях сигурен дали искам да продавам”, обясни Лорер.

“Ето защо цената на моя имот е по-висока от цената за фирмата. Ако сте забелязали цените на имотите в София дори са значително по-високи, имоти в центъра се продават и над 5 млн.”, смята Даниел Лорер.

Той дори подчерта, че на тази цена можеш да си купиш имот “на зелено” в Лозенец. “Няма повод за спекулация по повод на продажбата на къщата”, категоричен е депутатът от ПП-ДБ.

БГНЕС припомня, че журналистическо разследване, публикувано на 10 януари, показва, че финансовият министър Асен Василев продава имотите си на цена от 3 млн. лв. Според изданието обаче купувач е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго дружество от 2019 г. посредничи между държавата и гражданите при купуването на винетки със 7% комисиона. Едновременно Aрнаудова в лично качество придобива и апартамент на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е поне четири пъти по-висока, отколкото цената на придобиване година по-рано, а това според авторите на разследването създава съмнение за корупционни отношения между двамата.

След като темата беше повдигната от парламентарната трибуна, Василев и Лорер заявиха, че в сделката няма нищо нередно. /БГНЕС