Лорета Тодорова: Доброволчеството е инвестиция, за доброто трябва да се говори

Доброволчеството е инвестиция в едно по-добро бъдеще, а не подаяние. Всеки може да дари това, с което разполага, с което има желание и възможност. За едни това са средства, за други са умения, някакви усилия, труд, така че да се постигне нещо по-добро в перспектива.

Това каза в интервю за БГНЕС създателката на гражданската организация „Чудотворници” Лорета Тодорова.

Тя е убедена, че винаги има нужда от доброволчество и дарителство, а във време на криза и епидемия, когато много хора изпадат в неравностойно положение, още повече.

„Доброволчеството все повече трябва да се засилва. През последните години то нашумя повече, стана малко по-модерно, което е хубаво, защото става един заразителен ефект – хората виждат, че някой друг дарява и смятат по една или друга причина и те да го направят. Така, че се получава една добра вълна, а пък нуждаещи се винаги има, колкото и да се дарява все ще има хора, които ще имат нужда от нещо”, казва тя.

Попитана дали е вярно, че най-значима е помощта когато е финансова, Тодорова отговаря, че не е съгласна с това твърдение и е категорична, че парите не са всичко на този свят и никога няма да бъдат.

„Не съм съгласна, че само финансовата помощ е достатъчна. Тя е важна за някои хора, които са в тежка финансова криза, но пък други имат много по-голяма нужда от внимание, някаква компания – човек, с който да си поговорят или някоя баба на село, която има нужда някой да ѝ се прекопае градината. Със сигурност парите не са всичко на този свят и никога няма да бъдат. Има много по-важни неща, като човешкото отношение, подадената ръка, да помогнеш на някой да си намери работа или нещо друго”, коментира Тодорова.

А тя избира да помага предимно на възрастни хора със свои приятели и съмишленици, но не с пари, а с хранителни продукти.

„До миналата година организирахме два пъти в годината кампании на Коледа и Великден, чрез които набирахме средства и закупувахме различни хранителни продукти, които доставяхме на хора в неравностойно положение, основно възрастни такива. За мен възрастните хора са с най-малки шансове в бъдещето, те са в напреднала възраст, не могат да си намерят работа или възможност за поминък, така че при тях бъдеще почти няма и са оставени в нищото. Повече от тях живеят и сами, нямат приятели или семейство, на което да разчитат. С тези хранителни продукти им помагахме да усетят празниците малко по-топли и приятни“, разказва тя и добавя, че имала амбицията да развие кампаниите и те да са и извън празниците, но това се оказва сложна задача, защото по-трудно се намират дарители и дава пример с това, че коледната им кампания успява да събере повече средства от великденската.

Въпреки това тя споделя, че се старае да помага и извън кампаниите.

„Съдействала съм на възрастни хора и между празниците с някаква помощ – да им напазарувам някакви продукти. Имаше един човек, който беше неподвижен и живееше на 4 етаж, нямаше как да излиза от вкъщи и редовно ходех и му носех хранителни продукти“, споделя Тодорова.

На въпрос дали има идея да обучава млади кандидат-водачи, тъй като Лорета Тодорова е автоинструктор, тя казва, че е имала такава идея и се надява в бъдеще време да успее да я реализира.

Според нея най-важното нещо в дарителството е то да се прави от сърце и безвъзмездно, без очаквания да получиш нещо в замяна – освен добрата карма, която ни следва. Тя е убедена и по отношение на това, че за доброто трябва да се говори и то не трябва да бъде анонимно.

„Колкото повече се говори, толкова по-популярно става и толкова повече ефектът се увеличава, а той е много добър. Нека се знае за доброто. Нека дадем добър пример и може да накараме някой, който не е вярвал в това досега да се включи и също да го предаде на останалите хора“, казва създателката на гражданската организация „Чудотворници“.

Тодорова смята също така, че е необходимо да се възобнови инициативата за създаване на Закон за дарителството.

„Има нужда от създаването на Закон за дарителството, особено след последния случай („ХелпКарма” – бел. ред.). Би било добре да има институция, която да контролира всичко, което се случва. Доколкото знам в САЩ има такава неправителствена организация, която следи за изпълнението на другите НПО-та как си вършат работата, дали всичко е съвестно и както трябва. Злоупотреби винаги има и от страна на дарителите, и от страна на хората, които получават дарения“, подчертава тя.

„Понякога хора без достатъчно нужда се опитват да се възползват от добрината на другите, което също не трябва да се допуска, защото се прахосват, и средства, и доверието на самите дарители“, казва от личен опит Тодорова.

Тя подкрепя и въведените ограничителни мерки до 21 декември и коментира, че до тях се е стигнало заради липсата на достатъчна самодисциплина. Според нея е трябвало да се затворят доста повече неща.

Именно заради създалата се ситуация тази Коледа няма да могат да зарадват хора в нужда, но се надява доброто във вид на човешко отношение и хранителни продукти да се случи идния Великден. /БГНЕС