Лошото време няма да спре откриването на ледената пързалка „Възраждане“

„Очакваме да дойдат всички любители на пързалянето с кънки, нашето желание е пързалката да бъде напълнена, защото това е много голяма радост за всички, които обичат зимните спортове“, заяви пред БГНЕС Цветанка Божидарова - мениджър в комплекс Спортна София в парк „Възраждане“.

Откриването на ледената пързалка ще бъде във вторник, 30 ноември. Миналата година пързалката привлече много граждани, които искаха да усетят магията на този красив спорт.

„Около 1200-1300 души минаваха през уикендите“, каза Божидарова.

Лошото време може да създаде неприятности, но организаторите са подготвени, за да реагират. „Лошото време оказва влияние на леда. Разтопява го в някаква степен, но се надяваме, че сме достигнали този технологичен минимум, който ни позволява да пуснем съоръжението в експлоатация“, каза тя.

Пързалянето с кънки на лед е подходящо за всички възрастови групи, но трябва да се спазват правилата за безопасност.

„Малки или големи, всеки може да се научи да кара кънки. За най-малките деца до 4 годишна възраст нашата инструкция е, че на леденото поле влизат задължително с придружител. Децата до 12-годишна възраст трябва да бъдат доведени до пързалката, но после може да карат и сами. Предвидили сме помощни средства, като проходилки, за да може всички малчовци да се научат да карат кънки“, заяви Божидарова.

Епидемиологичната обстановка изисква определени правила, които ще бъдат наложени на посетителите.

„Очакваме дали ще има нови ограничения, но всичко, което сме спазвали за миналата година остава. На опашката, когато се подреждат, за да си вземат кънки трябва да спазват дистанция от метър и половина. Върху леденото поле всички карат без маски.

Ледената пързалка е с площ от 800 квадратни метра. Има капацитет за 150 души, но той няма да бъде използван напълно, заради пандемичната обстановка. В делничните дни от 8:30-9:30 ученици и деца от детските градини ще влизат безплатно. Допълнително за учениците, в сесиите от 10:00-17:30 пързалката ще работи с вход свободен. Ще се заплащат само наем за кънки и инструктор. /БГНЕС