Лосовете с артрит - най-сладката плячка за вълците

Американски еколози установиха, че честотата на артрита в популациите на лосовете зависи от активността на вълците, които ловуват млади и стари животни със ставни проблеми. Това потвърждава статута им на "горски санитари", пишат учените в статия, публикувана в Frontiers in Ecology and Evolution.

"Вълците традиционно се смятат за "горски санитари", които ловуват болни и възрастни животни и играят важна роля в поддържането на здравето на популациите на другите представители на фауната. Ние проведохме първата строга практическа проверка на това предположение", казва изследователката от Мичиганския технологичен университет Сара Хой, чиито думи се цитират от пресслужбата на списанието.

През последните години еколозите и биолозите се интересуват активно от ролята на вълците в големите екосистеми. Този интерес се дължи на факта, че неотдавнашните наблюдения на възстановените популации показват, че появата на вълците е засегнала не само популациите на тяхните плячки, но и на други хищници и обитатели на екосистемата.

Преди няколко години еколози установиха, че увеличаването на броя на вълците в националния парк Йелоустоун значително е подобрило популациите на местните мечки, които сега трябва да се конкурират по-малко с копитни животни за достъп до плодове през лятото и есента.

Хой и колегите ѝ откриват още един пример за влиянието на вълците върху екосистемите, докато наблюдават популацията на лосовете в националния парк "Ил Роял". Резерватът е разположен на едноименен остров в северната част на Мичиган и отдавна привлича вниманието на биолозите, които изучават взаимодействието между популациите на вълците и лосовете.

В рамките на тези наблюдения, отбелязват еколозите, учените от половин век изучават и подробно документират всички трупове на лосове, убити от вълци. Хой и нейните колеги използват тези данни и колекция от кости на копитни животни, за да изчислят колко често лосовете на остров Роял страдат от артрит и други ставни проблеми. Този анализ разкрива необичайна статистическа зависимост - случаите на артрит в популациите на лосовете намаляват след сезони, когато популациите на вълците се увеличават или те са необичайно успешни в лова на тези животни. Според еколозите това предполага, че "горските санитари" са се насочили към лосове, страдащи от артрит и други ставни заболявания.

Това се потвърждава от факта, че вълците са нападали млади животни, само ако са страдали от най-тежките форми на артрит, и са избягвали здрави лосове, които биха могли да избягат от хищниците или да им причинят тежки наранявания. Според Хой и нейните колеги тази връзка между вълците и лосовете трябва да се вземе предвид при разработването на мерки за защита на популациите от диви копитни животни от болести, както и при издаването на разрешителни за лов на вълци. /БГНЕС