"Лозенец" към Кацаров: Не погребвайте една добре работеща болница

Стотици лекари, медицински персонал и студенти излязоха на протест срещу решението на здравния министър Стойчо Кацаров, с което болница „Лозенец“ се дава за педиатрия, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът започна пред сградата на министерството на здравеопазването. Никой от официалните лица, нито министърът не слезе при тях, за да изслуша лекарите. Анестезиологът д-р Шаламанов остави символичен подарък за отсъстващия Кацаров – предпазна маска с розов цвят.

В протеста се включиха линейки, които надуха сирените си. Медиците скандираха „Оставка!“. На плакатите им можеше да се прочете "Долу ръцете от Лозенец", "Кацаров оставка", "Не погребвайте една добре работеща болница", "Убиват болница Лозенец с елементарен популизъм на гърба на българските деца".

„Безкрайно сме възмутени от арогантното отношение и инсинуациите на министър Кацаров, които той прави. Той ни нарече болница от миналото и анахронизъм. Безкрайно сме възмутени от това отношение“, заяви пред БГНЕС д-р Шаламанов.

Медикът поиска министърът да дойде в „Лозенец“ и да се срещне с пациентите и лекарите, които и в момента се борят за техния живот. „Нека на тях каже дали са анахронизъм или остатък от миналото, включително на хората, които се борят за живота си и не се знае дали утре ще са живи. Ако те оживят и ние им помогнем, това ще бъде въпреки министър Кацаров, а не заради него. Това ще стане благодарение на грижите на нашите колеги“.

Според д-р Шаламанов със сливането на двете болници няма да се постигне абсолютно нищо. „Чисто и механично преместване без да се съберат на едно място всички необходими за една детска болница специалисти и т.н. Отново ще бъдем свидетели на разкарване на деца, но този път от болница „Лозенец“ към „Пирогов“ за операция. Дано това не изиграе лошо на някое дете. Ще се хвърлят много милиони за това чисто механично преместване“, каза той.

Д-р Шаламанов постави и въпроса за бъдещето на медицинското образование у нас, тъй като болница „Лозенец“ е негов основен фундамент. Друг голям проблем е, че ще забуксуват трансплантациите.

„700 човека ще останат на улицата. Това ще е реалният резултат от сливането“, подчерта д-р Шаламанов.

Медиците участваха в шествие, което премина през Президентството, Министерски съвет и по „Цар Освободител“ стигна до сградата на Народното събрание.

По-рано днес подкрепата си за медиците изрази и най-старото ни висше учебно заведение.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ няма да се съгласи със закриването на неговата университетска болница „Лозенец“, основна база за обучение на студентите от няколко медицински специалности.

Д-р Шаламанов, анестезиолог в "Лозенец"

С прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. При преобразуването на болница „Лозенец“ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния към момента академичен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово определения академичен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.

БГНЕС припомня, че с протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 г. министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ „Лозенец“. /БГНЕС