Лудогорец надви Шахтьор и в реванша и е във втори предварителен кръг на ШЛ

Лудогорец надви Шахтьор Солигорск с 1:0 и в реванша между двата тима от първия квалификационен кръг на Шампионска лига, игран на неутрален терен в Белград. „Зелените“ продължиха напред с общ резултат 2:0, след като седмица по-рано победиха съперника от Беларус със същия резултат след късния гол на Каули Оливейра.

Десподов отбеляза победния гол на реванша в Белград.

Пред празните трибуни на стадион „Чукарички“ в сръбската столица българският шампион получи рано-рано изгоден шанс да поведе в резултата. Кирил Десподов центрира в наказателното поле от ъглов удар, но нападателят Пиерос Сотириу стреля с глава встрани от стража на беларуския първенец Александър Гутор. Шахтьор стигна до най-добрия си шанс за гол след около половин час игра, когато Дембо Дарбо напредна по фланга, надбяга Игор Пластун и шутира, но вратарят на разградчани Кристиан Кахлина бе на ниво и отрази изстрела. Лудогорец бе по-активният от двата тима, но това не даде резултат въпреки няколкото удара до края на първата част, които не представляваха трудност за Гутор.

След 15-минутната пауза тимът от Солигорск започна по-напористо, но бързо-бързо натискът им бе охладен от „зелените“. Играта се развиваше равностойно и без някакви сериозни опасности пред двете врати до 71-та минута. Тогава възпитаниците на Валдас Дамбраускас се възползваха от една добра контраатака, при която Каули Оливейра, автор на победния гол в първия мач, този път влезе в ролята на асистент, подавайки на Кирил Десподов, който с премерен шут с десния крак преодоля Гутор за 1:0. До края на мача не паднаха нови попадения и така Лудогорец продължи към втори предварителен кръг на ШЛ след две минимални победи над Шахтьор Солигорск.

Българският шампион ще играе с Мура в следващата квалификационна фаза. Словенският отбор разби северномакедонския Шкендия с 5:0 в реванша и с общ резултат 6:0 продължи напред. Първата среща между Мура и Лудогорец ще бъде на 20/21 юли, а реваншът седмица по-късно. Победителят ще се класира за трети предварителен кръг на Шампионска лига, а загубилият ще отиде в шампионския поток на трети квалификационен кръг в Лига Европа. Преди това за разградчани предстои мач за Суперкупата на България срещу носителя на Купата на страната ЦСКА. Двубоят ще се изиграе на 17 юли, събота, от 20:30 часа на Националния стадион „Васил Левски“ в столицата.

Останалите резултати:

Хибърниънс – Флора Талин 0:3

Линкълн Ред Импс – Фола 5:0

Рига – Малмьо 1:1

Шериф – Теута Дурес 1:0

Борац Баня Лука – ЧФР Клуж 2:1

Прищина – Ференцварош 1:3

Мура – Шкендия 5:0

Будучност Подгорица – ХИК 0:4

Линфийлд – Жалгирис 1:2

Шамрок Роувърс – Слован Братислава 2:1

Ясни двойки от втори предварителен кръг:

Слован Братислава – Йънг Бойс

Линкълн Ред Импс – ЧФР Клуж

Малмьо – ХИК

Ференцварош – Жалгирис

Мура – Лудогорец. /БГНЕС