Лудогорец удари Рома на старта на групите на Лига Европа

Лудогорец постигна изключително престижен успех над Рома с 2:1 у дома в първия си мач от груповата фаза на Лига Европа. Пред препълнените трибуни на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград възпитаниците на Анте Шимунджа стигнаха по драматичен начин до трите точки над фаворита в групата и един от кандидатите за трофея във втория по сила евротурнир.

Оливие Вердон (л) се изяви с ключова намеса в края за паметната победа.

Мачът започна очаквано с по-голям контрол върху притежанието на топката от страна на италианците, водени от Жозе Моуриньо. Тимът на португалския специалист пристигна в Разград след тежко поражение от Удинезе с 0:4 като гост в Серия А и искаше да се реваншира на феновете си за първата загуба във вътрешния шампионат, но срещна сериозен отпор от българския шампион. След 30-та минута гостите стигнаха до няколко добри ситуации пред вратата на Серджио Падт, като веднъж и гредата помогна на стража на „зелените“.

След почивката Лудогорец продължи да играе със самочувствие и като равен с равен с по-именития си съперник, като вдъхновената му игра доведе и до преднина в резултата след 72 минути. Тогава Каули Оливейра получи топката от Якуб Пьотровски, напредна към наказателното поле необезпокояван и с премерен шут с левия крак матира Миле Свилар и компания. Скоро след това Каули можеше да вкара и втори гол, но не успя да оползотвори пас на Бърнард Текпетей. Рома се добра до изравнително попадение в 86-та минута, когато резервата Елдор Шомуродов се разписа с гласа след центриране на Лоренцо Пелегрини.

120 секунди по-късно обаче италианците бяха отново наказани за невнимание в защита, когато Рик Джонатан подаде към влезлия от пейката бразилец Нонато, който преодоля Рожер Ибанес и простреля Свилар за 2:1, ознаменувайки дебюта си за „милионерите“ с гол. До края и двата отбора можеха да се разпишат, като домакините получиха отличен шанс на контраатака, но се провалиха, докато гостите можеха да вкарат чрез Пелегрини и Дибала, като аржентинецът засече топката след удар на Шомуродов, но встрани от целта.

Така Лудогорец потегли успешно в шестата си година в Лига Европа, записвайки първа победа в надпреварата от октомври 2019-а насам, когато надви Ференцварош с класическото 3:0 като гост. За българския тим предстои гостуване на Бетис, който надви ХИК Хелзинки в другия мач от група С с 2:0 като гост, докато финландците са следващият съперник на Рома, гостувайки на „Олимпико“ след седмица време. /БГНЕС