Лудогорец допусна обрат и загуби визитата си на Астана

Лудогорец отстъпи на Астана с 1:2 като гост в първи мач от третия предварителен кръг на турнира Лига Европа. В Казахстан българският шампион допусна обрат и ще търси положителна развръзка на реванша в Разград след седмица време.


Домакините стартираха по-активно двубоя и можеха да открият резултата още във втората минута, когато гредата спаси Серджио Падт след удар на Ян Вороговский. „Зелените“ трудно се справяха със скоростта на съперника в началните минути, но удържаха и на свой ред показаха на какво са способни при 2-3 ситуации пред вратата на Йосип Чондрич. Стигна се до 34-та минута, когато Ноа Сонко Сундберг отбеляза дебютното си попадение с екипа на разградчани след трансфера от Левски. Централният защитник се извиси във въздуха след добро центриране от капитана Кирил Десподов и откри за тима на Ивайло Петев. Радостта на Лудогорец трая шест минути, преди Астана да възстанови паритета с идентично подаване в наказателното поле, при което Франко Русо не бе убедителен и Жарко Томашевич преодоля Падт за 1:1.

Малко след началото на второто полувреме нашият отбор инкасира за съжаление втори гол. Защитата на българския представител отново не внимаваше при центриране и Александър Маручкин не остави шансове на Падт, за да оформи пълния обрат. В следващите минути Десподов стреля неточно и скоро след това бе заменен, а гостите извадиха огромен късмет, когато нападателят Дембо Дарбо направи страхотен пропуск, останал непокрит от няколко метра срещу Падт. Астана имаше още положения за трети гол, но добрите намеси на нидерландския страж на „зелените“ ги задържа в мача. От другата страна Лудогорец рядко застрашаваше Чондрич и така загуби първия двубой на казахстанска земя.

Реваншът между двата тима на стадион „Хювефарма Арена“ в Разград е следващия четвъртък, 17 август, от 21:00 часа българско време. Ако отстранят Астана, играчите на Петев ще се изправят срещу нидерландския гранд Аякс за влизане в групите на Лига Европа. Ако отпаднат обаче, те ще имат за съперник един измежду Валмиера (Латвия) или Партизани (Албания) в плейофа за влизане в групите на Лигата на конференциите. Преди реванша с Астана, за Лудогорец предстои домакинство на ЦСКА в Първа лига на 13 август. /БГНЕС