Лудогорец крачи към титлата след шампионски рецитал срещу Левски след почивката

Лудогорец разби Левски с 5:1 у дома в голямото дерби от 27-ия кръг на Първа лига. На стадион "Хювефарма Арена" първите 45 минути предложиха равностоен футбол, но след паузата на терена имаше само един отбор и това бе този на шампионите.

"Зелените" започнаха силно срещата и откриха резултата след 180 секунди. Бърнард Текпетей получи топката от дясно и подаде остро в наказателното поле, където Руан Секо я отклони и въпреки опитите на Патрик-Габриел Галчев да я изчисти, разградчани поведоха. Реакцията на гостите не закъсня и след няколко добри минути статуквото закономерно бе възстановено. Чудесно изградена атака приключи с ново попадение на намиращия се в страхотна форма Марин Петков, който преодоля Серджио Падт след асистенция на Патрик Мислович. Домакините можеха да си върнат преднината, но напречната греда и намесата на Пламен Андреев спряха Текпетей от красиво попадение от пряк свободен удар. Левски продължи да играе уверено и на няколко Падт трябваше да се намесва вещо след шутове на Джавад Ел Джемили, Евертон Бала и голмайстора Петков. "Сините" извадиха късмет малко преди изстрела на Петков, след като Карлос Охене, който вече имаше жълт картон, препъна набралия скорост Текпетей, но главният съдия Георги Кабаков пожали бившия футболист на Хебър.

Второто полувреме стартира със светкавичен гол за Лудогорец. Негов автор стана Георги Терзиев, който през първата част замени принудително Аслак Фон Витри. Скоро след това "сините" отново не се справиха в защита и инкасираха трето попадение, а този път Терзиев асистира за гола на капитана Якуб Пьотровски - полякът бе награден преди първия съдийски сигнал от спортния директор на шампионите Георги Караманджуков за спечелените отличия за Най-добър полузащитник и Най-добър чуждестранен играч в Първа лига за 2023 г. В 63-та минута бедите за Николай Костов и компания се увеличиха, след като топката попадна в мрежата на Андреев за четвърти път. Пьотровски асистира на Квадво Дуа. Костов вкара младите таланти от школата Преслав Бачев и Дейвид Михалев, като именно Михалев бе с основна вина за петия гол на домакините, дошъл в добавеното време. Текпетей надигра Келиан ван дер Каап от дясно, подаде в наказателното поле, където Михалев удари топката нескопосано, вместо да я изчисти, и резервата Кайо Видал не сбърка за крайното 5:1. Това е и най-тежката загуба на Левски за първенство през новия век, след като за последно отборът допусна пет гола при поражението от Нефтохимик със същия резултат през 1996 г.

Така възпитаниците на Георги Дерменджиев демонстрираха, особено след почивката, защо са шампиони на страната 12 поредни години. Разградчани са първи в таблицата с 63 точки, на шест пред втория ЦСКА, като са с мач по-малко от "червените", които по-рано днес загубиха от Локомотив Пд с 1:2 на Националния стадион. Левски пропусна възможността да се доближи до Черно море и ЦСКА - "сините" са четвърти с 51 точки, на една пред петия Локо Пд.

В следващия кръг за столичани предстои Вечно дерби с ЦСКА. В него няма да може да участва обаче Марин Петков, който получи пети жълт картон в Разград и ще бъде наказан за двубоя с "червените". Следващото предизвикателство пред Лудогорец пък е гостуване на Пирин Благоевград. /БГНЕС