Лудогорец ще мие срама от мача с Нордшеланд срещу Пирин

С три мача днес ще приключи 13-ият кръг в Първа лига. От 15:15 часа Етър посреща Хебър Пазарджик. ЦСКА 1948 приема Ботев Пд в Бистрица от 17:45, а от 20:15 часа Лудогорец е домакин на Пирин Благоевград.

Българският шампион претърпя катастрофална загуба от датския Нордшеланд с 1:7 като гост в турнира Лига на конференциите през седмицата. Най-тежкото поражение на "зелените" в историята им доведе до сътресения в клуба, като веднага след това цялото ръководство и спортно-технически щаб - в лицето на старши треньора Ивайло Петев, изпълнителния директор Ангел Петричев, спортния директор Георги Караманджуков и техническия директор Козмин Моци, подадоха оставки, които са депозирани пред собствениците Кирил и Георги Домусчиеви. В последния кръг от първенството разградчани надвиха Левски с минималното 1:0 като гост на "Герена", а в таблицата са на шесто място с 20 точки, на десет от водача Локомотив Пд, но и с три мача по-малко от "черно-белите". Пирин е 13-и с 11 пункта, но е във възход напоследък, като спечели три от последните си четири мача - в миналия кръг серията от три поредни успеха приключи след равенство 1:1 със Славия в Благоевград.

По-рано през деня, ЦСКА 1948 е домакин на Ботев Пд на стадион "Витоша". Играчите на Николай Панайотов прекъснаха поредица от три последователни срещи без победа в елита с трудно изкования успех над Ботев Враца с 2:1 като гост. В герой за "армейците" се превърна Ивайло Чочев, който вкара и двете попадения, включително победното в 92-та минута. Отборът афишира големи амбиции преди старта на кампанията, но засега не ги оправдава, като заема седмата позиция с 18 точки. Ботев от своя страна подобри представянето си в последно време, като записа три победи, равенство и две загуби в изминалите си шест двубоя. В последния кръг "канарчетата" разбиха Берое в поредното издание на "Битката за Тракия" с 4:1 на "Колежа". Тимът на Душан Керкез е 12-и с 12 точки.

В първия мач от програмата, Етър приема Хебър на стадион "Ивайло" във Велико Търново. След като спечели за първи път през сезона след завръщането си в елита при гостуването на Локомотив София с 3:1, "болярите" влязоха в серия от четири поредни загуби без отбелязан гол. Лошите резултати закономерно костваха поста на старши треньора Емануел Луканов, който бе заменен от Светослав Петров. Бившият наставник на Септември София ще дебютира официално именно в утрешното домакинство срещу Хебър. Етър е на дъното с едва четири точки, с девет загуби от първите си 11 мача. Срещу себе си великотърновци ще имат отбор на Хебър, който е в серия от шест поредни двубоя без успех. Все пак, играчите на Любослав Пенев направиха две равенства в последните два кръга срещу Ботев Враца и Крумовград у дома. Пазарджиклии, които стартираха добре кампанията, са десети в момента с 13 точки.

Програма за 13-ия кръг на Първа лига:

Петък, 6 октомври

Крумовград - Ботев Враца 1:0

Берое - Локомотив София 0:1

Събота, 7 октомври

ЦСКА – Левски 1:1

Славия – Арда 1:0

Черно море - Локомотив Пловдив 2:2

Неделя, 8 октомври

15:15, Етър – Хебър

17:45, ЦСКА 1948 - Ботев Пловдив

20:15, Лудогорец - Пирин Благоевград. /БГНЕС