Лудогорец срази Левски в зрелище с обрати и докосва титлата

Лудогорец удари Левски с 3:2 у дома в сблъсък от четвъртия плейофен кръг на първата шестица в родното първенство. На стадион "Хювефарма Арена" в Разград шампионите се възползваха от грешната стъпка на ЦСКА, който по-рано направи равенство 1:1 у дома с ЦСКА 1948, и отново превзеха върха в таблицата, с точка повече от "червените", кръг преди края на сезона.


След равностойни първи минути, в които Клод Гонсалвеш отправи опасен изстрел отдалеч, възпитаниците на Ивайло Петев поведоха в резултата след точно изпълнена дузпа от Кирил Десподов. Най-тежкото наказание във футбола бе отсъдено за игра с ръка на Келиан ван дер Каап, а капитанът на "зелените" не сбърка от бялата точка за 1:0. Гостите проявиха търпение в следващите минути и то бе възнаградено десет минути след инкасирания гол, когато Патрик-Габриел Галчев центрира от дясно и намери в наказателното поле Илиян Стефанов, който преодоля Серджио Падт, за да възстанови статуквото. До почивката играчите на Елин Топузаков стояха по-добре на терена, като Стефанов се размина при опасно центриране от ляво, а шут на Филип Кръстев не намери целта под проливния дъжд в Разград.

След паузата двата тима си размениха по една добра ситуация в началните минути, като Кайо Видал стреля встрани от изгодна позиция, а Джавад Ел Джемили нацели страничния стълб на Падт със силен удар с левия крак. "Сините" в крайна сметка поведоха чрез Кръстев, който навлезе в наказателното поле, а рикоширалият му удар мина зад Падт и въпреки опита за изчистване на футболист на домакините, топката вече бе влязла във вратата на разградчани. След добро спасяване на капитана на столичани Пламен Андреев, Лудогорец стигна до равенство чрез резервата Якуб Пьотровски, който се разписа с глава след корнер на Десподов от дясно. Отново българският национал бе с основен принос и за победния гол, дело на Игор Тиаго, като даде перфектно центриране, този път от ляво, което бе отклонено от нападателя и преодоля Андреев за трети път. До края Левски имаше една добра ситуация чрез влезлия от пейката Андриан Краев, но изстрелът му бе отразен от Падт.

Петев и компания задържаха аванса си и направиха изключително важна крачка към 12-а поредна шампионска титла на страната. "Зелените" са вече първи в класирането, с точка аванс пред основния конкурент ЦСКА, кръг преди края на кампанията. Загубата остави Левски на четвърто място, в зоната на баража за място в Европа, на два пункта от третия ЦСКА 1948. В последния кръг от сезона "сините" играят с ЦСКА в поредно издание на Вечното дерби в сряда, 7 юни, от 18:45 на Националния стадион "Васил Левски", а по същото време Лудогорец гостува на Черно море в морската ни столица. ЦСКА 1948 е домакин на Локомотив Пд в Бистрица. /БГНЕС