Lufthansa преустанови полетите си до Техеран

Германската авиокомпания Lufthansa съобщи, че е преустановила полетите си до Техеран. Причината са нарасналите опасения от отмъщение за удара по иранското консулство в Дамаск, съобщи The Times of Israel.


Иранска информационна агенция за кратко време подхрани допълнително напрежението, като публикува арабски доклад в социалната медия X, в който се казва, че цялото въздушно пространство над Техеран е затворено за военни учения. След това агенцията премахна съобщението и отрече да е публикувала такава новина.

Lufthansa съобщи, че е преустановила полетите до и от Техеран от 6 април до вероятно 11 април.

"Непрекъснато следим ситуацията в Близкия изток и сме в тесен контакт с властите. Безопасността на нашите гости и членове на екипажа е основен приоритет на Lufthansa", заяви говорител на компанията.

Lufthansa и дъщерната ѝ Austrian Airlines са единствените двама западни превозвачи, които извършват международни полети до Техеран, който се обслужва предимно от турски и близкоизточни авиокомпании.

Австрийските авиолинии, които са собственост на Lufthansa и извършват директна линия Виена-Техеран шест пъти седмично, все още са планирали да изпълняват полет до Техеран на 11 април, според нейния уебсайт.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Израел "трябва да бъде наказан и ще бъде наказан" за удара в Дамаск, при който загинаха 7 членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция./БГНЕС