Лука Станчев – възрожденецът, възстановил гробището Цапари на „македонската Шипка“

Лука Станчев – един българин с възрожденски дух, който има огромна заслуга за възстановяването на паметта за падналите български герои в битката при „македонската Шипка“ през 1917 г. Благодарение на неговите усилия днес са възстановени българските военни гробища в село Цапари в РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Червената стена – триумф на българския дух

През вековете Балканите са ставали свидетели на много битки, но по-страшни от тях са забравените жертви на стотици сънародници, оставили костите си за свободата. Един такъв пример е сражението при връх Червена стена през 1917 г., наричана още „македонската Шипка“.

По време на Първата световна война тук е една от най-големите битки на българската армия с войските на Антантата. Местните хора в студ, мраз и непроходим сняг с мулета и волски впрягове, а често и на гръб изнасяли по стръмните височини храна и вода на войниците от видинско, ломско, плевенско, свищовско, дошли да воюват за свободата на Македония.

На връщане те прибирали телата на загиналите герои и ги погребвали като свои – офицерите в двора на църквата „Свети Георги“ в село Цапари, а войниците – в гробище, западно от храма.

През 70-те години на ХХ век по времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито войнишките гробища са съборени.

Самотен циментов мемориал с изличени от времето надписи бил единственият белег, показващ последния дом на героите...

Лука Станчев, който е помогнал за възстановяването на българските светини в Цариград свързани с Екзархията, с голям ентусиазъм се заема с отговорната задача да възстанови българското военно гробище, разположено в Цапари.

Ето какво разказва самият Станчев за първото му посещение там:

„Реших да мина през Цапари. Главният секретар Венко ме посъветва да посетя и военните гробища. Казах му, че там няма военни гробища, но той настояваше на обратното. Упъти ме, че те са до селото и местните хора също ще ми ги покажат. Отидох, но видях само поляна, на която пасат коне. Питам: „Къде са гробовете?“. „Не ги ли виждаш“ и ми показват земята...

И сега чувствам как имам една бучка, заседнала в гърлото. Тези деца са си дали живота за Отечеството. На всяка заря говорят за „македонската Шипка“, споменават я. Да не дойдат да им сложат едно кръстче на тези деца. Останали са гробовете. Много гробища от времето на войната са заличени в Македония, но тези са останали и ти да не им сложиш по един кръст. И сега ми е болно...“, казва Лука Станчев във филма „Съвременните български будители“ на фондация „Пчелен кошер“.

Така започва битката на съвременния възрожденец за тяхното възстановяване. Той многократно ходи до близкия до Цапари град Битоля, обикаля различни институции и инстанции в България.

През 2006 г. по негово предложение най-старата неправителствена организация в страната Пловдивският граждански клуб подема инициатива за възстановяване на войнишкото гробище. През 2014 г. са поставени каменни кръстове на гробовете, както и паметни плочи с имената на загиналите.

Огромни са заслугите на Лука Станчев към Отечеството. Учител, университетски преподавател по физика, дарител, граждански активист той е един истински възрожденец, с който можем да се гордеем.

Лука Станчев ни напусна през 2019 г., но неговото дело остава трайни следи. То е изпълнено с любов и български дух към бъдещите поколения.

На Архангелова задушница, която се отбелязва тази събота, както всяка година ще има панихида на военното гробище Цапари. На нея ще присъстват членове на българските организации в РС Македония, дипломати, включително от посолството ни в Скопие. /БГНЕС