Лукашенко – „безспорната“ победа на последния диктатор в Европа

Досегашният президент на Беларус Александър Лукашенко е безспорен победител в проведените вчера избори с 80,23 % от гласовете, съобщи председателят на ЦИК Лидия Ермошина.

На пресконференция тя обяви, че избирателната активност е била 84,23 %. Не се очаква окончателните резултати да се различават съществено от предварително представените данни, подчерта Ермошина.

Изборите в Беларус продължиха 5 дни, като в рамките на предварителното гласуване са участвали 41,7% от гласоподавателите, което се смята за рекорд.

Началото на предизборната кампания в страната бе белязано от задържания и арести на кандидати от опозицията и техните поддръжници.

Основен претендент в предизборната надпревара бе досегашният президент Александър Лукашенко, който е на този пост от 1994 година и често е наричан „последният диктатор в Европа”.

Седем кандидати представиха своите документи за регистрация в настоящите избори. На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. Той бе арестуван, докато събираше подписи в полза на съпругата си Светлана, която бе номинирана за кандидат – президент на негово място. Извършени бяха претърсвания в офиса на „Белгазпромбанк”, чийто директор - Виктор Бабарико, бе един от участниците в президентската кампания. Той и много от бившите му служители бяха арестувани. По официални данни, по време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, са били задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите. Брюксел заяви, че очаква от Минск изборите да бъдат честни и демократични и че ще ги наблюдава внимателно.

В самия изборен ден – 9 август, след като гласува, Лукашенко направи изявление пред медиите, обявявайки категорично, че страната няма да бъде потопена в хаос и гражданска война след изборите.

„Предвидили сме всички варианти, не трябва да подценяваме ситуацията. Но няма никакви основания да се говори, че страната утре ще бъде потопена в хаос, противопоставяне и гражданска война“, каза той.

Той отправи предупреждение към медиите да не работят за дестабилизацията на Беларус.

„Ако се борите срещу страната, опитвате са да я вкарате в хаос и да я дестабилизирате, ще получите незабавен отговор“, заплаши Лукашенко.

След приключването на изборния ден и затварянето на секциите, в Минск започнаха безредици, довели до задържането на протестиращи.

Силите на реда използваха различни средства като светошумови гранати, водни оръдия и сълзотворен газ за разпръскване на протестиращите, като в някои сайтове се появи информация и за стрелба с гумени куршуми.

Официалните власти не съобщават броя на арестуваните, но според правозащитни организации, става въпрос за около 80 човека, сред които наблюдатели на изборите, активисти, членове на щаба на кандидат-президента Светлана Тихановска и журналисти. От неправителствената организация „Весна” съобщават за десетки ранени и един убит по време на безредиците.

Председателят на ЦИК Лидия Ермошина съобщи, че в 1 часа през нощта тя и още един член на комисията са били евакуирани от сградата на правителството. Поради тази причина тя е получила резултатите от гласуването непосредствено преди брифинга с медиите. /БГНЕС