Лукашенко гласува за президент и плаши медиите с разправа

Настоящият беларуски президент Александър Лукашенко гласува на изборите за държавен глава на страната.

Той посети избирателната секция №1 в сградата на Държавния университет за физкултура в Минск.

Беларуският лидер разговаря с председателя на избирателната секция, членовете на комисията и наблюдателите. След това показа своя паспорт на член на комисията, получи бюлетина и се усамоти в кабинката за гласуване. Лукашенко излезе от там и пусна бюлетината си в урната за гласуване в присъствието на медиите.

Лукашенко заяви, че страната няма да бъде потопена в хаос и гражданска война след изборите. „Предвидили сме всички варианти, не трябва да подценяваме ситуацията. Но няма никакви основания да се говори, че страната утре ще бъде потопена в хаос, противопоставяне и гражданска война“, каза той.

Президентът също така предупреди медиите да не работят за дестабилизацията на Беларус. „Ако се борите срещу страната, опитвате са да я вкарате в хаос и да я дестабилизирате, ще получите незабавен отговор“, заплаши Лукашенко.

Днес жителите на Беларус за шести път, откакто републиката обяви своята независимост от СССР, ще трябва да изберат президент. За поста претендират действащият държавен глава Александър Лукашенко, съпредседателят на общественото движение „Говори истината“ Андрей Дмитриев, бившият депутат от долната камара на парламента Анна Канопацкая, домакинята Светлана Тихановская и председателят на партията Беларуска социалдемократическа Грамада Сергей Черечен. /РИА Новости