Лукашенко: Попречих на Путин да унищожи "Вагнер"

Президентът на Беларус Александър Лукашенко твърди, че е убедил руския лидер Владимир Путин да не "унищожава" групата "Вагнер" и нейния ръководител Евгений Пригожин, като изтъкна ролята си за спирането на военния бунт на наемниците, който предизвика криза в Русия през уикенда.


Във вторник Лукашенко описа своята гледна точка за преговорите, довели до прекратяване на похода на Пригожин към Москва, и заяви, че олигархът сега се намира в Беларус по силата на сделка.

"Най-опасното нещо, както аз го разбирам, не е каква е била ситуацията, а как може да се развие и какви са нейните последици", заяви Лукашенко според беларуските държавни медии.

"Също така разбрах, че е било взето сурово решение - да се унищожи "Вагнер". Предложих на Путин да не бърза. Нека да поговори с Пригожин, с неговите командири".

Лукашенко - дългогодишен съюзник на руския президент - казал, че Путин му е казал: "Аз не мога: "Слушай, Алекс, това е безполезно. (Пригожин) дори не си вдига телефона, не иска да говори с никого".

Но Лукашенко заяви, че е успял да се свърже с шефа на "Вагнер" и според неговия разказ го е предупредил, че ще бъде "смачкан като буболечка", ако войските на "Вагнер" продължат настъплението си към руската столица.

Два самолета, свързани с изпълнителния директор на "Вагнер" Евгений Пригожин, кацнаха в беларуска военновъздушна база край Минск във вторник сутринта, според сателитна снимка от BlackSky.

Кремъл признава на Лукашенко, че е помогнал за деескалацията на ситуацията, въпреки че разказът на беларуския лидер за събитията не е потвърден от Путин или Пригожин.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Лукашенко е успял да се възползва от личните си отношения с Пригожин, за да постигне сделката, според която руските военни ще поемат войските и оборудването на Вагнер.

Междувременно Федералната служба за сигурност на Русия заяви, че ще прекрати делото срещу бойците на "Вагнер" във връзка с очевидното въстание.

Бунтът на Пригожин бележи внезапна и драматична ескалация на дългогодишната му вражда с руските военни командири.

Той завзе контрола над южен военен щаб и насочи частните си отряди "Вагнер" към Москва и поиска оставката на министъра на отбраната Сергей Шойгу - призив, от който Лукашенко твърди, че в крайна сметка се е отказал по време на дискусиите.

Въпреки че Путин оцеля след събитията, авторитетът му изглежда значително отслабен. В обръщение в понеделник руският лидер благодари на наемниците за взетото "правилно решение" да спрат настъплението си и им предложи договори за присъединяване към силите на руското министерство на отбраната. Той заяви, че "въоръженият бунт така или иначе е щял да бъде потушен", без да уточнява как.

Лукашенко заяви във вторник, че Пригожин е получил личните му уверения за безопасност, както и за безопасността на хората му, за да потуши бунта в събота вечерта.

"В пет часа вечерта той ми се обади и каза: "...Приемам всичките ти условия. Но... Какво трябва да направя? Ако спрем - ще ни унищожат". Казвам: "Няма да го направят. Гарантирам ви. Аз ще се заема с това", спомня си Лукашенко./БГНЕС