Луксозните торбички за чай могат да са опасни

Специално издание чай, пуснат за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън

Една чаена торбичка след варене изпуска милиарди частици микро- и нанопластика във водата, установиха изследователи от университета Макгил в Канада. Резултатите от научната работа са публикувани на уебсайта за екологични науки и технологии, съобщи РИА Новости.

Отбелязва се, че от една торбичка чай в напитка може да се получат около 11,6 милиарда микрочастици пластмаса и 3,1 милиарда наночастици. Специалистите отбелязват, че това значително надвишава количествата, които се намират в други видове храни и напитки, включително водата в пластмасови бутилки.

По време на експеримента са използвани няколко луксозни, нехартиени торбчки с четири различни вида плодов чай, от които са отстранени чаените листа и които са залети с вряла вода при температура 95 градуса по Целзий в продължение на пет минути. Тогава изследователите филтрирали водата и по-специално изследвали използваните торбички под електронен микроскоп.

В резултат се оказа, че наночастиците, които се появяват във водата, първоначално не се съдържат в сашетата, те се появяват след процеса на варене.

След това изследователите добавиха получените наночастици към хранителната среда, обитавана от ракообразни и разкриха модел на увеличаване на концентрацията на пластмасови частици и появата на смущения в развитието на планктонни ракообразни. Въпреки това, учените тепърва проучват как тези частици могат да повлияят на човешкото здраве./БГНЕС

Тагове: