Лула да Силва се ожени месеци преди президентските избори

Луис Инасио Лула да Силва, водещият кандидат на президентските избори в Бразилия през октомври, прекъсна в сряда кампанията си, за да се ожени за своята годеница и съратничка от Работническата партия - социоложката Розанжела да Силва.

Лула да Силва

Бившият президент публикува в сряда вечерта снимка в Инстаграм, на която най-вероятно произнася брачната си клетва, докато поставя годежен пръстен на пръста ѝ.

76-годишният Лула и 55-годишната Да Силва сключиха брак на вечерна церемония в престижния квартал Бруклин в Сао Пауло.

Закритото за пресата, събитието е посетено от около 200 гости, сред които членове на семейството, политици и артисти, които са разбрали за мястото едва предищния ден.

Според местните медии, при влизането си на партито те са били инструктирани да оставят мобилните си телефони в гардеробната.

Преди събитието в интернет се появиха слухове за празненството, бюджета и менюто, като поддръжниците на крайно десния президент Жаир Болсонаро представиха предполагаемото пищно парти като доказателство в подкрепа на обвиненията в корупция, които отдавна преследват левия бивш президент Лула.

На партито пристигнаха бившият президент Дилма Русеф, бившият губернатор на Сао Пауло и кандидат за вицепрезидент на Лула Жералдо Алкимин, певецът Жилберто Жил и др.

Изглеждайки значително по-състарен, отколкото по време на президентския си мандат през 2003-2010 г., Лула представи връзката си с "Жаня" - прякора на годеницата му, като доказателство, че все още притежава младежката енергия да ръководи най-голямата икономика в Латинска Америка.

Снимки на двойката, на които се целуват и прегръщат, редовно се разпространяват в социалните мрежи, а една от тях, на която той е с бански „Speedo” и я прегръща с широка усмивка, стана тема на национален дебат, когато Да Силва я публикува през август в интернет.

"Влюбен съм, сякаш съм на 20 години", каза Лула наскоро пред списание Time.

"Човек, който е толкова щастлив, колкото съм аз, не трябва да се ядосва - нека опонентите ти правят каквото си искат... Ако мога, по време на кампанията ще говоря само за любов. Не мисля, че е възможно да бъдеш добър президент, ако чувстваш в себе си единствено омраза".

Това ще бъде третият брак на Лула.

Първата му съпруга умира през 1971 г.- две години след като се женят.

Втората му съпруга Мариса Летисия беше първа дама на Бразилия по време на двата му мандата. Двамата заедно имат четири деца и бракът им просъществува 43 години, докато тя умира от сърдечен удар през 2017 г. /БГНЕС, АФП

Сао Пауло / Бразилия