Лула и Мадуро поставиха началото на "нова ера" между Бразилия и Венецуела

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва се срещна с венецуелския си колега Николас Мадуро и обеща нова ера в отношенията, които бяха прекъснати по времето на крайнодесния лидер Жаир Болсонаро, предаде АФП.


Смятан за парий в някои среди заради предполагаемите нарушения на човешките права от страна на социалистическото му правителство, Мадуро беше посрещнат от почетен караул в президентския дворец в Бразилия, където Лула го поздрави с прегръдка и почерпка.

"Венецуела винаги е била изключителен партньор за Бразилия. Но поради политическата ситуация и допуснатите грешки президентът Мадуро прекара осем години, без да дойде в Бразилия", заяви Лула на пресконференция.

Бразилия прекъсна дипломатическите си отношения с правителството на Мадуро при управлението на президента Болсонаро (2019-2022 г.), присъединявайки се към САЩ и около 50 други държави, които признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела след изборите през 2018 г., осъдени от критиците като фалшиви.

След встъпването си в длъжност през януари Лула възстанови отношенията си с правителството на Мадуро.

Лула нарече посещението му "нов момент" в бразилско-венецуелските връзки и "началото на завръщането на Мадуро".

"Винаги съм смятал, че е абсурдно хора, които защитават демокрацията, да отричат, че си президент на Венецуела, след като си бил избран от народа", каза Лула, осъждайки "предразсъдъците" срещу правителството на съседната страна.

Междувременно Мадуро приветства "нова ера" в отношенията между страните.

"Бразилия и Венецуела трябва да бъдат единни, от сега нататък и винаги", каза той.

Посещението предизвика критики от страна на опонентите.

"Бразилия се върна към посрещането на южноамерикански диктатори с държавни почести", написа в Twitter опозиционният сенатор Серхио Моро.

Лула, който преди това ръководеше Бразилия от 2003 до 2010 г., поддържаше близки връзки с предшественика и ментора на Мадуро - Уго Чавес (1999-2013 г.).

Откакто се завърна на поста, той обеща да се стреми към приятелски отношения с всички държави във всички области, като развива по-тесни връзки с толкова различни партньори като Китай и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

Но понякога е критикуван от Запада, че изглежда прекалено приятелски настроен към Русия и Китай и че критикува САЩ и Европа за подкрепата на Украйна във войната ѝ с Русия. /БГНЕС