Лула на посещение в Китай в стремеж за изграждане на стабилни икономически връзки

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва започна днес обиколка в Китай, насочена към задълбочаване на връзките с втората по големина икономика в света. Той присъства на полагането на клетва на политически съюзник като ръководител на голяма многостранна банка за развитие.

Дилма Русеф, бивш държавен глава на Бразилия, беше вписана официално тази сутрин като президент на Новата банка за развитие (НБР) на БРИКС на церемония в Шанхай.

Банката е създадена съвместно от Бразилия, Китай, Русия, Индия и Южна Африка, за да обслужва нововъзникващите икономики, а Русеф ще довърши мандата на страната си в ротационното ѝ председателство до 2025 г.

По-късно в Шанхай Лула ще се срещне с ръководителя на най-големия китайски производител на електрически автомобили BYD и ще посети изследователски център, управляван от телекомуникационния гигант Huawei, преди да се срещне с колегата си Си Дзинпин в Пекин в петък.

"Ще затвърдим отношенията си с Китай. Ще поканя Си Дзинпин да дойде в Бразилия за двустранна среща, за да се запознае със страната и да му покажа проекти, които ще представляват интерес за китайските инвестиции", заяви Лула в понеделник вечерта преди отпътуването си.

През октомври BYD съобщи, че планира да създаде завод за производство на автомобили в Баия в северната част на Бразилия, след като Ford Motors затвори фабриката си в индустриалната зона.

Компанията вече произвежда електрически автобуси и автомобили за латиноамериканския пазар в Бразилия.

Бразилия е огромен пазар за технологичния гигант Huawei - за разлика от Съединените щати, където на компаниите на практика е забранено да правят бизнес с фирмата.

Китай е най-големият експортен пазар на Бразилия, който купува соя, говеждо месо и желязна руда на стойност десетки милиарди долари.

Изглаждане на отношенията

След като отново застана начело на Бразилия си през януари, Лула се стреми да изглади отношенията си с Китай, които се влошиха по времето на неговия предшественик Жаир Болсонаро.

Първоначално 77-годишният ляв ветеран трябваше да пътува в края на март, но се наложи да отложи визитата, след като се разболя от пневмония.

Около 40 високопоставени служители го придружават по време на пренасроченото му посещение, включително министри от кабинета, губернатори и членове на Конгреса.

Лула се опитва да наложи Бразилия като ключов играч и посредник в сделките на международната сцена след четири години на относителна изолация при управлението на Болсонаро.

Очаква се Лула и Си да обсъдят конфликта в Украйна, в който и двамата се надяват да действат като посредници - въпреки опасенията на Запада, че те са прекалено приятелски настроени към руския президент Владимир Путин.

В деликатен баланс Лула се стреми и към по-тесни връзки със Съединените щати, втория по големина търговски партньор на Бразилия.

Посещението му при Си идва след високопоставената среща в Белия дом с президента Джо Байдън през февруари. /БГНЕС

Бразилия / Бразилия