Лула победи Болсонаро и е новият президент на Бразилия

Луис Инасио Лула да Силва победи с малка разлика президента Жаир Болсонаро на втория тур на изборите вчера. Това бележи зашеметяващо завръщане на левия бивш президент и края на най-дясното правителство в Бразилия от десетилетия.

Върховният избирателен съд на Бразилия обяви Лула за следващия президент с 50,9% от гласовете срещу 49,1% за Болсонаро. Встъпването в длъжност на 77-годишния Лула е насрочено за 1 януари.

Гласуването беше наказание за пламенния крайно десен популизъм на Болсонаро, който загуби подкрепа, след като Бразилия отчете един от най-високите проценти смъртност по време на пандемията от коронавирус.

Снощи след обявяването на резултатите Болсонаро запази мълчание, а някои от съюзниците му публично признаха поражението му, опровергавайки очакванията, че той може незабавно да оспори малката разлика със съперника си, след като на предишните избори направи неоснователни твърдения за измами.

Според съветниците от кампанията Болсонаро не се е обадил на Лула.

В речта си Лула заяви, че ще обедини разделената страна и ще гарантира, че бразилците "ще приберат оръжията, които никога не е трябвало да бъдат вдигани", като същевременно призова за международно сътрудничество за опазване на тропическите гори в Бразилия и за по-справедлива световна търговия.

"Ще управлявам за 215 милиона бразилци, а не само за тези, които са гласували за мен", каза Лула в предизборния си щаб. "Няма две Бразилии. Ние сме една държава, един народ, една велика нация", каза той.

Лула пристигна на митинга в Сао Пауло малко след 20:00 ч. местно време, като махаше от покрива на автомобил. Екстатични негови привърженици в близост до авеню "Паулиста" го чакаха, скандирайки лозунги и пиейки шампанско.

Новоизбраният вицепрезидент Жералдо Алкмин и помощници от кампанията на Лула се радваха, скандирайки: "Време е, Жаир, време е вече да си тръгваш" във видеоклип, разпространен в социалните мрежи.

Френският лидер Еманюел Макрон и американският президент Джо Байдън поздравиха Луис Инасио Лула да Силва за победата на президентските избори в Бразилия.

Макрон заяви, че гласуването е отворило "нова страница" в историята на страната.

"Заедно ще обединим сили, за да се справим с многото общи предизвикателства и да подновим приятелските връзки между нашите две страни", заяви френският президент в Twitter, минути след обявяването на окончателните резултати от изборите.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави бразилския левичар Луис Инасио Лула да Силва за победата му на президентските избори в южноамериканската страна, които предизвикаха разногласия, но в крайна сметка бяха "свободни, честни и заслужаващи доверие", срещу досегашния президент Жаир Болсонаро.

"Изпращам поздравленията си на Луис Инасио Лула да Силва за избирането му за следващ президент на Бразилия след свободни, честни и надеждни избори", каза Байдън в изявление. "Очаквам с нетърпение да работим заедно, за да продължим сътрудничеството между нашите две страни през следващите месеци и години", добави той./БГНЕС, АФП, Би Би Си