Лула призова Индия и Индонезия да се присъединят към алианса за посредничество за постигане на мир в Украйна

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че ще покани Индия и Индонезия да се присъединят към мирна инициатива за прекратяване на войната в Украйна.


Лула, който говори след среща с нидерландския министър-председател Марк Рюте, призова за създаване на международен блок от големи икономики, който да настоява за диалог и мирен край на руско-украинската война.

През януари бразилският лидер сподели идеята си за създаване на международна организация, подобна на Г-20, която да сложи край на конфликта, като Китай да оглави мирната инициатива.

Лула обсъди инициативата с други латиноамерикански лидери по време на виртуална среща през март, чийто домакин беше мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

"Мисля, че сега е моментът за дипломация, а не за война. Всички знаят, че Бразилия осъди нахлуването в Украйна. Но в същото време продължаването на войната ще доведе само до увеличаване на броя на жертвите", заяви Лула след срещата си с Рюте.

Лула осъди остро руския президент Владимир Путин за нахлуването в Украйна, като заклейми нарушаването на териториалната цялост на Украйна. Въпреки това 77-годишният държавен глава отказа да се намеси пряко във войната като предостави оръжия на украинските сили, заявявайки, че работи за намиране на мирно решение.

След срещата си с Рюте Лула заяви, че неговият специален съветник по международните въпроси Селсо Аморим в момента пътува за Украйна след посещението си при Путин, където ще се срещне с президента Володимир Зеленски с надеждата да се стигне до мирен диалог.

Селсо "вече знае какво иска Путин, а сега ще разбере и какво иска Зеленски. Ще разполагаме с инструменти за разговори с други държави и ще изградим, кой знае, възможността за спиране на тази война", каза Лула. /БГНЕС