Лула се зарече да победи "фанатичната крайна десница"

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва изрази за желанието си да победи „новото чудовище“ или „фанатичната крайна десница“ не само в неговата страна, но и в целия свят.

Бившият ляв президент Лула пое управлението в началото на този месец от крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро, когото победи на изборите през октомври миналата година. Преди това Лула ръководеше най-голямата икономика в Латинска Америка през периода 2003-2010 години.

„Трябва да предизвикаме и победим новото чудовище, каквото е фанатичната, бясна крайна десница, която мрази всички, които не споделят техните мисли“, каза Лула пред ректорите на университетите в президентския дворец в Бразилия.Той изтъкна, че това е "не само бразилски проблем", но добави, че никога преди не е виждал страната "обхваната от толкова много омраза".

Той сравни влиянието на бившия популистки лидер Болсонаро върху страната с това на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Болсонаро често е наричан „Тропическият Тръмп“. „Въпреки че победихме Болсонаро, все още трябва да победим омразата, лъжите, дезинформацията, фанатиците, защото това общество трябва да се върне като цивилизовано”, призова Лула.

На 8 януари, седмица след завръщането на Лула на президентския пост, хиляди поддръжници на Болсонаро нападнаха някои държавни институции, окупираха президентския дворец, Конгреса и Върховния съд, разбивайки фасади и офиси. Оттогава около 2000 души са арестувани и почти 1400 остават задържани.

В интервю за телевизионния канал Globo News Лула посочи с пръст Болсонаро заради хаоса. Той каза, че първоначалното мълчание на Болсонаро по въпроса и решението му да отлети до Маями точно преди да се случат размириците предполагат, че „той е знаел какво ще се случи и е имал много общо с това“. „Може би Болсонаро се е надявал да се върне в Бразилия, прославенот държавен преврат.“

В сряда вечерта Лула каза, че ще посрещне германския канцлер Олаф Шолц на 30 януари и ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън през февруари, за да обсъдят общ подход към крайната десница. /БГНЕС, АФП

Бразилия / Бразилия