Лятото наближава и змиите изпълзяват: Как да се предпазим от тях

Ако живеете в страна с отровни змии или пътувате до такава, ето няколко съвета за избягване на ухапване.

- Не провокирайте -

Змиите обикновено не атакуват, ако не се чувстват застрашени. Ако се разхождате из храсти, носете здрави кожени обувки и стъпвайте тежко при ходене, удряйки с пръчка по земята пред вас, за да предупреждавате всички влечуги за идването си - те най-вероятно просто ще изпълзят встрани.

Повечето сблъсъци се случват, когато змиите се чувстват притиснати или заплашени, или когато хората случайно ги настъпят.

- Бъдете бдителни и подготвени -

На открито се огледайте добре за змии, които могат да висят от клоните на дърветата или да плуват във вода и внимавайте, когато обръщате камъни или други предмети. И не забравяйте: змиите са еволюирали, за да се сливат с околната среда, било то пустиня, гора или храст.

Носете лампа през нощта.

Птиците също могат да помогнат. Много животински видове притежават алармен звук, предупреждаващ другите за скрита опасност.

На закрито, проверете леглото си и тъмните ъгли - змиите могат да влязат в къщите, за да търсят храна, плячка, топлина или вода.

Колкото по-спретнат е вашият дом, толкова е по-вероятно да забележите някаква змия. Мрежа против комари около леглото ви може да бъде ефективно средство за предпазване от змии.

- Веднъж ухапан -

Ако вие или някой друг сте ухапани, опитайте се да запомните цвета и формата на змията и незабавно потърсете медицинска помощ в най-близката клиника или болница.

Махнете всички гривни, пръстени или часовници, които могат да попречат на кръвообращението ви в случай на подуване.

НЕе се опитвайте да хванете змията, да направите турникет, да срежете раната, да изсмучете отровата, не пийте алкохол или кафе.

Не инжектирайте каквато и да е налична противоотрова, която може да предизвика силна алергична реакция и трябва да се прилага в професионална среда в комбинация с адреналин и кислород. /БГНЕС

Тагове: