Любчо Георгиевски кани на публичен дебат учени и патриоти

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски предложи публичен дебат с "всички учени, патриоти и доктори на историческите науки". Предложението му е по повод масираната и организирана кампания срещу него от страна на всички медии и политически формации през последните 48 часа.

В събота Георгиевски предложи собствен план за изход от задънената улица на българо-македонските отношения. В предложението си Георгиевски написа, че Македония трябва да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония и че не подкрепя организации, подкрепящи македонски малцинства. Според него българският парламент трябва да приеме декларация, в която ще се казва, че термините македонска нация и македонски език се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 г. Да се определят още 10 или 15 събития, които са общи без много големи текстове и обяснения. Македонските учебници да бъдат изчистени от обидите към българите. Македония да признае избиването и преследването на македонските българи след 1945. "Публично да съобщим, че Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров и стотици други са били учители на Българската Екзархия", написа още бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски. В предпложенията му никъде не се оспорва съвременната македонска идентичност, но това не попречи той да бъде линчуван публично, а някои дори да поискат да бъде изгонен, да остане без гражданство, да бъде разпитван от полицията и да бъде подложен на всевъзможни наказания.

"Много странно. Плюеш на воля, но нито един журналист-патриот или група от журналисти-патриоти не ме поканиха и публично да ме разкъсат в открит дебат. С удоволствие ще приема дебат и с доктор на историческите науки. Страхливци, предлагам публичен дебат", каза днес Любчо Георгиевски. /БГНЕС