Люлката на българската държавност Банско чества своя празник

Днес е денят на Банско. Празникът се отбелязва от местните жители, облечени в традиционни за региона носии, предаде репортер на БГНЕС.

На днешната дата по време на Първата балканска война през 1912 г. градът е освободен от турско робство от чети водени от Йонко Вапцаров, Христо Чернопеев, Георги Занков, Михаил Чаков, Пейо Яворов, Стефан Чавдаров, Лазар Колчагов. Лично големият български поет Пейо Яворов поздравява банскалии със свободата с думите: „Братя, хвърляйте фесовете, от днес сте вече свободни българи“. За да напомнят на наследниците те са изсечени на каменна плоча, която се намира в двора на най-голямата църква - "Света Троица".

Местни родолюбци представиха възстановка на славните събития свързани с освобождението пред гостите и жителите на планинското градче. Беше открит и паметник на водача на ВМРО и на Илинеднско-Преображенското въстание /1903 г./ Гоце Делчев.

Банско – люлка на българската държавност

Банско днес е най-големият зимен курорт не само в България, но и на Балканите. Славата не неговите природни и исторически красоти отдавна са надхвърлили границите на нашата страна и региона. Модерни хотели съжителстват с красивите възрожденски къщи. Добре поддържаните писти са любимо място на руснаци, британци и други чужди туристи. Единственият проблем е липсата на възможност те да бъдат извозени до тях бързо, но и това може да бъде премахнато с изграждането на нов лифт, който е наложително за такъв голям туристически център.

Но Банско не е само туризъм, той с право може да претендира за люлка на съвременната българска държава. Тук е роден авторът на „История славянобългарска“ Паисий Хилендарски, който постави началото на Възраждането. Признателните банскалии не са забравили Паисий. Неговият паметник се издига в центъра на града. Родната му къща е превърната в музей, която е задължително място за посещение на всеки, който е дошъл в Банско. /БГНЕС