Мъри: Надявам се да имаме яснота около селекцията до края на първенството

Надявам се да имаме яснота около селекцията до края на първенството. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов в интервю пред Дарик радио и dsport.

От първия ден работим по селекцията. След като успяхме да представим един играч, надявам се да имаме 90% яснота около селекцията до края на първенството ида представим други играчи. Левски трябва да прилича на европейски клуб, не след края на подготовката да идват новите играчите. Радостен съм, че Сонко ще участва на Купа Африка. Ще е изключително положително за имиджа на клуба и се отразява на цената му. Той трябва да защити името си. Всеки сам трябва да заслужи аплодисментите на феновете си и оценката на журналистите с представянето си на терена“, започна той по темата.

Станимир Стоилов.

Не виждам дилема в това Левски да се напълни с чужденци. Аз не деля отбора на българи и чужденци. Много често чувах от съблекалнята на Левски чужденци и България. Как да вдигнем нивото? Моето разбиране е поне 50% от отбра да са юноши на Левски и ще се опитам да го запазя под някаква форма. Всеки да гледа неговия си отбор. В ЦСКА са 18 чужденците. В момента таванът за заплати продължава да се държи, нямаме намерение да го развалям. Имаме финансова дисциплина, ще търсим продажба, за да се добавят средствата и Левски да диша по-спокойно. Макар и по-минимални попълнения, трябва да добавяме, но няма да плащаме пари за трансфери“.

Иска ми се да е план 2023-а. Това е моят ангажимент. Съмнявам се, че ще литнем, но трябва да крачим бодро и да сме горди на терена. Футболът стана сериозни инвестиции в играчи и инфраструктурата, във всяко естество. Трябва да спечелим пари под всякаква форма, за да си подобряваме нивото“, продължи Стоилов.

Гостуването в Дарик е традиция в Левски и трябва да се спазва. За съжаление, ако трябва да съжаляваме, най-жалко е това, което се случи след нас. Нашето уволнение не беше толкова страшно, ако нещата бяха продължили в същата посока. Всичко се обърна наобратно. Всички с големи амбиции, а ден след ден Левски все по-зле. Нека обаче да не гледаме назад. Общо взето всичко е наред. Отсъстват доста играчи. Натиснаха ни травми и леки болести. Тази седмица сме се разпуснали. Тренираме около шест-седем човека. Децата също тренират с мъжкия отбор и мога да ги гледам, това е позитивното“.

Той заяви, че в отбора има напредък, но той е минимален на този етап. „Има някакъв съвсем минимален напредък. Аз не си затварям очите пред проблемите. Искам да изчистим всички игрови моменти. Видях отбор, който държи противника в собствената си половина. Опитва се да контролира мача. Видях и неувереност в отбора. Има наченки да направим първите стъпки към много по-добро представяне. Колкото и да не ми се иска, на футболистите постоянно казвам, че все още не отговаряме на името на Левски. Старанието е огромно. Въпросът е докъде ще стигнем. Няма да се уморя да си затварям очите, докато не станат достатъчно добри, докато отборът не отговаря на критерия Левски. Не се притеснявам, когато моите футболисти ме мразят. Ще ме заобичат, когато дойдат добрите резултати“.

Мъри заяви и че знае каква отговорност носи наставникът на „синия“ клуб: „Като футболист знам какво значи треньор в Левски. Това беше най-високото ниво в клуба и всички сме се съобразявали. Много от тях не са сред живите. Те бяха институция в клуба. В последно време Левски измести акцента на най-важния човек в спортно-техническата част. Започнахме да се съобразяваме с футболисти и лични интереси, но не уважавахме достатъчно треньора. Ако върнем левскарските правила, всичко ще е наред. Няма да се спра пред нищо, даже някой да остане недоволен или сърдит“.

С хората, с които съм работил дълги години, нямаме нужда да уточняваме тренировки. Всичко се знае само с една дума. Важно е да има единомислие. Опитваме се да обучаваме новите хора и да ги въвеждаме в нашите правила. Едно обръщане във футбола е повече от 5 метра бягане. Когато аз не съм доволен, взимам мерки. До Нова година ще имаме яснота по всички въпроси“, каза още той за стиковката в треньорския щаб.

За да спасим Левски, трябва да се правят всякакви видове жестове. Не съм привърженик да правим селекции. Ще се опитаме да надграждаме всяка година. Надявам се футболистите да защитят по най-добрия начин името на отбора. Ако те играят на ниво, аз ще съм най-щастливия човек. Вече два месеца се обучаваме. Виждам желание. Има недоверие, но те са на лична основа. Не съм отписал никой. Шелис е в лошо психологическо състояние. Футболът е игра на грешки и изгубихме много мачове. В момента, когато се върне в нормално психическо състояние, ще го ползвам отново. Отписвам играчи, които не спазват моите правила, правилата на Левски".

Стоилов разкри и кое е най-голямото предизвикателство пред него в момента: „Най-големият ми проблем в момента е да ги убедя да им влезем в главите. Опитваме се. Надявам се с повторението всичко да изчистим. Давам по-дълъг период на всички. Вярвам им безрезервно на тях и на треньорската работа. Ако те правят това, което аз искам на терена, няма да имаме проблеми. Не можем да дадем цялата информация. Всеки ден добавяме малко и малко, за да не стане тотална каша. Не можеш наведнъж да предадеш огромно количество знания. Първо искам да оправя играта във фаза защита. В последните няколко мача има напредък. Противникът не създава достатъчно моменти“.

Мъри е категоричен, че Левски все още не е стабилизиран достатъчно. „Левски не е стабилизиран достатъчно. Има нов изпълнителен директор, който може по-добре от мен да отговори. Левски се стабилизира, но Иво Ивков може да каже по-добре. Регулярно се плащат заплати. Имам уверението, че след Нова година всички ще получават заплата редовно, което е супер. Да не почваме да мешаме нещата. Факт е, че Левски не е решил финансовите си проблеми и всеки да решава кой както може, без да минаваме границите. Факт е първо да благодарим н хората, че Левски съществува. Феновете държат Левски над повърхността. Ще кажа едно нещо, което ми харесва. Към песента „Левски вековен“, да добавим народен. Дано тази идеята да се осъществи, да имаме единствено и да вървим напред. Всяко нещо, което е добро за Левски, аз ще го подкрепя от сърце".

Аз лично мисля, че може да е нов революционен модел. Различията, които има между фракциите винаги ги е имало, но Левски е по-особен. Ако се случи това сдружение, всеки ще е член на клуба и ще може да избира президент. Първо трябва да се изчисти документално и няма да има за какво да се спор. Общността на Левски ще реши кой ще е президент. Радвам се, че ще има дискусия и всеки левскар има право на мнение стига да не е на лична основа. Със Сираков сме много добре. Ние и двамата работим прекалено лесно по една причина. Имаме единомислие за Левски. Спазваме левскарските принципи и имаме уважението един на друг, всеки си гледа задълженията. Успяхме да освободим Сираков от ангажиментите след идването ми и на Иво Ивков. Всеки хвана своите улички и започнахме да решаваме проблеми“, допълни той и апелира държавата за помощ на клубовете с базите.

Моят апел е и към БФС и към държавата. Боби Михайлов може доста по-усилено да иска пред държавата да се помогне на клубовете с базите. Имаме три терена за първия отбор и една недовършена козирка. След още някоя година ще е много скъпа. Трибуната е прекрасна. Мисълта ми е, че трябва да се търси решение и ще се обърнем към всякакъв вид институции. Ако Левски завърши козирката, има на 60% готов стадион. Ще сме най-близко след Лудогорец до построяването на наш стадиона. Аз съм си казал моето мнение за Боби Михайлов. Не отричам и Бербатов и под никаква форма не го критикувам. Просто това е нашето мнение. Левскари сме, за да се подкрепяме“.

Абсолютно поддържам моята теза, че искам да дадем пример за поведение в България. Не ме притеснява, когато съдиите бъркат, притеснява ме, когато си затварят очите за обиди и грубости. Ще имат цялата ми толерантност, докато съм треньор в България. Както аз взимам решения, така и те трябва. Често се правим, че не виждаме и чуваме. Притеснителна тема е отношението към треньорството в България. Имаше преди години инициативи. Вината е у нас треньорите. Останахме 4-5 човека, които плащахме членски внос и това бяхме тези, които работим в чужбина. Всички други си намериха извинение. Този синдикат трябва да се възобнови. Не може да продължаваме една от най-важните професии да стои в миманса и фенските решения да се спускат на треньорите“.

Не обичам да гледам в нивата на противника. Трябва да се създаде уважение към треньорите. Важното е, когато избират собствениците треньора, да мислят повече, отколкото да уволнят някой след два месеца. Моят апел е да има по-голямо търпение. Дайте шанс да се работи. Който обещава резултати, е лъжец“.

В добавка, Мъри сподели, че „сините“ ще изкарат едномесечен лагер в Анталия през зимната пауза. „Направили сме програма. На 3 януари започваме подготовка и на 5 януари заминаваме за Анталия – един месец лагер с прекъсвания от няколко дни. Там ще бъдат свободни футболистите и няма да се прибираме до България. Няма да копаят, а ще тренираме. Ще има паузи. Всеки да ходи, където иска. Може и повече от един месец, може два“, заяви старши треньорът на Левски. /БГНЕС