Мъри обърна шампион на двойки от Уимбълдън за 1/4-финал в Нюпорт

Анди Мъри се класира за четвъртфиналите на тенис турнира на тревни кортове в Нюпорт, САЩ, след като обърна Макс Пърсел в три сета – 4-6, 6-2, 6-1, за около два часа и 25 минути игра. Мачът започна лошо за британеца, но той намери сили за обрат и място в последните осем на надпреварата.

Анди Мъри.

Австралиецът Пърсел, който стана шампион на двойки на Уимбълдън в тандем със сънародника си Матю Ебдън, стартира ударно срещата и след два пробива на бърза ръка поведе с 5-1. Мъри върна единия брейк и имаше два шанса да изравни до 5-5, но Пърсел издържа и реализира петия си сетбол, след като по-рано водеше с 40-0 на собствен сервис. 202-ият в световната ранглиста направи пробив и в началото на втората част, който затвърди, но оттам-насетне на корта имаше само един тенисист и това беше трикратният шампион в турнирите от Големия шлем.

Мъри влезе в серия от шест поредни гейма, за да затвори частта, а в третата продължи по възходяща и въпреки загубата на подаването си в третия гейм, направи рибрейк и не погледна повече назад. Шотландецът завърши с осем аса, спечели 71% от точките на първи сервис, спаси 7/11 възможности за пробив, а в един момент бе в серия от цели 19 поредни безответни точки. В спор за място на полуфиналите той ще играе с третия в основната схема Александър Бублик, надиграл в три сета американеца Джак Сок.

Вторият поставен Джон Иснър също започна с успех и ще срещне Бенжамен Бонзи в четвъртфиналите, а другата ясна двойка в последните осем е Максим Креси – Стив Джонсън. Осмият в схемата Джеймс Дъкуърт пък чака победителя от двубоя между първия поставен Феликс Оже-Алиасим и Джеймс Къблър от Австралия, които ще доиграят сблъсъка помежду си при резултат 6-4, 3-6, 6-5 в полза на канадеца. /БГНЕС