Мъск обяви по-скъп абонамент за Twitter без реклами

Абонаментната услуга на Twitter ще показва по-малко реклами на потребителите, включително ниво без реклами, заяви шефът на Twitter Елон Мъск в поредица от туитове, цитиран от АФП.

Социалната мрежа е изправена пред голяма икономическа несигурност след поглъщането ѝ от Мъск през октомври.

"Рекламите са твърде чести в Twitter и твърде големи. Предприемаме стъпки за справяне и с двете през следващите седмици", написа Мъск в своя акаунт в Twitter.

А за тези, които го изберат, "ще има абонамент на по-висока цена, който позволява нулеви реклами", добави Мъск.

Това би било радикална промяна в бизнес модела на Twitter, който досега разчиташе на целеви реклами за генериране на приходи, преди да стартира платена абонаментна услуга в средата на декември.

Но рекламите напоследък са под въпрос за Twitter, след като Мъск уволни около половината от 7 500-те служители на компанията в края на миналата година. Този ход породи опасения, че компанията няма достатъчно персонал, за да извършва модериране на съдържанието, с което плаши правителства и рекламодатели.

Мъск заяви, че стратегията му е да намали значително разходите, като същевременно увеличи приходите, и че новата абонаментна услуга, наречена Twitter Blue, ще помогне за постигането на тази цел.

Услугата струва 11 долара на месец в Съединените щати и е достъпна за мобилните операционни системи iOS на Apple и Android на Google.

Предлагат се и уеб абонаменти за 8 долара на месец или, с отстъпка, за 84 долара на година.

В момента Twitter Blue се предлага в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия, Австралия и Япония. /БГНЕС