Мъск: Планетата се нуждае от повече петрол и бебета

Светът трябва да "прави повече бебета" - и да продължи да копае за петрол, заяви милиардерът и технологичен предприемач Елон Мъск

Най-богатият човек на планетата, който неведнъж е предупреждавал, че ниската раждаемост представлява "опасност" за цивилизацията, заяви преди енергийната конференция в Норвегия, че светът е изправен пред "криза на бебетата".

Запитан за най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът, Мъск посочи прехода към възобновяеми енергийни източници, но също така заяви, че раждаемостта е "едно от любимите ми... неща, за които трябва да се тревожа".

"Не искаме населението да спадне толкова ниско, че накрая просто да измрем", каза Мъск, основател на американския производител на електрически автомобили Tesla и SpaceX, пред репортери в Ставангер, Югозападна Норвегия.

"Поне да направим достатъчно бебета, за да поддържаме населението", добави той.

Много западни общества и гъстонаселени държави като Китай са изправени пред намаляваща раждаемост и застаряване на обществата.

"Казват, че цивилизацията може да умре с гръм и трясък или с хленчене", добави Мъск. "Ако нямаме достатъчно деца, тогава ще умрем с хленчене в памперси за възрастни. И това ще бъде депресиращо."

Той също така заяви, че планетата все още се нуждае от нови източници на изкопаеми горива.

"Мисля, че реалистично погледнато, в краткосрочен план трябва да използваме нефт и газ, защото в противен случай цивилизацията ще рухне", каза той и добави, че "някои допълнителни проучвания са оправдани в момента".

По-нататък той се застъпи за поддържането на ядрените електроцентрали, определяйки себе си като "про-ядрен".

Няколко европейски държави бяха решили постепенно да се откажат от ядрената енергия, но след нахлуването на Москва в Украйна през февруари и последвалия стремеж на Европа да се откаже от руския нефт и газ, дебатът за ядрената енергия се разпали отново.

"Знам, че това може да е непопулярно мнение в някои среди, но мисля, че ако имате добре проектирана атомна електроцентрала, не трябва да я спирате", каза Мъск.

Бизнесменът, който се е развеждал три пъти, е баща на 10 деца, едно от които е починало на 10-седмична възраст.

По-рано тази година едно от децата му, което наскоро навърши 18 години, подаде молба в калифорнийски съд да промени името и половата си идентичност на жена.

В съдебните документи се посочва, че като една от причините за промяната на името тя не желае "да бъде свързана с биологичния си баща, по какъвто и да е начин, вид или форма".

Мъск има и две деца от музикантката Граймс, момиче, което нарекоха Екса Дарк Сидерел Мъск - макар че родителите заявиха, че ще я наричат предимно Y - и момче, родено през май 2020 г., наречено "X Æ A-12", или по-просто X.

През есента на миналата година Мъск обяви, че е "полуразделен" с певицата.

Наскоро американската преса разкри, че през ноември той е имал и близнаци от изпълнителен директор на Neuralink, производителя на мозъчни импланти на Мъск, няколко седмици преди раждането на Екса Дарк Сидерел. /БГНЕС, АФП

Тагове: