Мъж от Бургас изнудван цяла година, дал 200 хил. лв. от страх да не го арестуват

Районна прокуратура Бургас наблюдава две досъдебно производство за изнудване, придружено със заплахи за живота и здравето на потърпевшия и за кражба в особено големи размери .

За изнудването и повдигнато обвинение на 23-годишен младеж, по чл. 213а от НК, който предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 1000 до 3 000 лв. Лицето е задържано за 72 часа, като наблюдаващия прокурор ще внесе мярка „задържане под стража".

„Потърпевшият е на 35 години, а извършителят е на 23 години. Двамата се запознават в заведение и след това поддържат контакт през социалните мрежи. По-младият е поискал в последствие парична сума в заем, която и върнал навреме. След това е поискал втора сума, която също е върнал. След време е поискал трета сума - 10 000 лв., за да развива бизнес и печалбата от него да делят двамата, след което развил тезата, че тези пари за били за незаконна дейност- разпространени е на наркотици и полицията ги е наблюдавала, подслушвала и снимала. За да не стигне до ареста на двамата той е обяснил, че трябва да се плаща на полицейските служители, които са високопоставени и са от София", заяви на съвместен брифинг на прокуратурата и полицията ст. комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Започва предаване на суми от изнудвания на 23-годишния младеж, които достигат общо 186 000 лв. за период от една година. За да може да осигури спокойствието си, потърпевшият е бил принуден дори да тегли кредити. След като споделил със свои близки за напрежението, на което е подложен, те са сигнализирали полицията. След като са използвали СРС-та, 23-годишният младеж е задържан. Сумата, която е получил от изнудването, е проиграна в игралните зали и покупки на скъпи дрехи и парфюми, и мотоциклет за 8 000 лв.

Прокуратурата изнесе данни и за извършена кражба в размер на 150 000 лв. и златни накити - 50-60 грама от младо семейство, което има собствен бизнес. Задържани са двама извършители. В жилището и проникнато с подбран ключ. За кражбата НК предвижда от 3 до 15 години затвор. Семейството е било следено два месеца от специално лице, което е било вербувано за тази дейност. Изучавани са навиците на семейството. Сумата е открита, както и златните накити. Престъплението е разкрито за три дни. Единият от извършителите на кражбата е осъждан. Лицата са задържани за 72 часа.

Все още не са ясни мотивите за извършеното престъпление от арестувания 20-годишен Иван Чонтов, който блъсна шест коли и автобус по време на полицейско преследване в четвъртък вечер.

„Въпреки че не са установени алкохол и наркотици в кръвта поведението на момчето е неадекватно. Ще поискаме и психиатрична експертиза, както и кръвна проба все пак за употреба на наркотици. Арестуван е и бащата на момчето Петър Чонтов, който е заплашвал свидетели", обясни прокурор Мария Маркова./БГНЕС