Мъжете с наднормено тегло с по-висок риск да умрат от рак на простатата

Според ново проучване, проведено днес, всеки 10 сантиметра от талията на мъжа увеличават риска от смърт от рак на простатата със 7% - най-мащабното проучване, провеждано някога за възможната връзка между затлъстяването и болестта.

Според Световната здравна организация ракът на простатата е вторият най-често диагностициран рак при мъжете и четвъртият по честота като цяло, но връзката му със затлъстяването остава неясна.

За да добият по-добра представа за размера на риска, изследователите са проучили всички значими изследвания, публикувани досега по темата, които обхващат 2,5 милиона мъже, и са анализирали нови данни за повече от 200 000 мъже в Обединеното кралство.

Според проучването, публикувано в списание BMC Medicine, с всяко увеличение на индекса на телесната маса (ИТМ) с 5 пункта рискът от смърт от рак на простатата се увеличава с 10%.

Аурора Перес-Корнаго, епидемиолог по хранене в Оксфордския университет, която е ръководител на изследването, заяви, че ако мъжете се лишат от 5 пункта от своя ИТМ, само в Обединеното кралство всяка година ще има 1300 смъртни случая от този рак по-малко. "Основното послание е: моля ви, мъже, поддържайте здравословно тегло", каза тя пред АФП.

Предишни изследвания сочеха, че мазнините в стомаха могат да бъдат "по-важни за агресивния рак на простатата", отколкото общото тегло, се казва в проучването. Но Перес-Корнаго каза, че са установили, че "изглежда няма толкова голямо значение къде са разположени мазнините".

Все още не е известно дали затлъстяването пряко причинява развитието на рак на простатата. Перес-Корнаго провежда допълнителни изследвания по темата, но все още не разполага с резултати.

Перес-Корнаго заяви, че има няколко причини, поради които ракът на простатата често се открива по-късно при мъжете с наднормено тегло, включително това, че те може да са по-малко загрижени за здравето си.

"Например, ако започнат да ходят по-често до тоалетната през нощта - класически симптом за рак на простатата – много малко вероятно е да отидат при личния си лекар", каза тя.

Проучването, което е финансирано от Cancer Research UK, беше представено на Европейския конгрес по затлъстяване в Нидерландия./БГНЕС