Ма защити олимпийската си титла по тенис на маса при мъжете

Китаецът Лун Ма стана първият играч в олимпийската история, който печели златото по тенис на маса при мъжете за втори път.

Ма надви световния номер 1 и защити титлата си от Рио 2016.

32-годишният капитан и талисман на могъщия китайски отбор надви по-младия си сънародник Джъндун Фан с 4-2 на финала в Токио. Действащият шампион Ма вече има четири олимпийски златни медала от Игри, след като триумфира и в отборните за страната си в Лондон през 2012 и Рио четири години по-късно.

Бронзът отиде за германеца Димитрий Овчаров, който спаси четири мачбола, за да надвие 19-годишната изгряваща звезда на Тайван Лин Юн Дзю с 4-3. Роденият в Киев Овчаров бе изправен пред загубата в шестия гейм, но някак си съумя да го измъкне и в крайна сметка да триумфира в решителния. 32-годишният състезател добави към бронза си от Игрите в Лондон през 2012.

Китай влезе в отложената с година Олимпиада с амбициите за нова доминация в тениса на маса, но бе шокиран във финала на смесени двойки от домакините Япония. След това те се реваншираха с титлата на Мън Чън в изцяло китайския женски финал с Инша Сун след 4-2. Предстои да станат ясна и шампионите в отборните състезания при мъжете и жените в японската столица. /БГНЕС