Мая Санду: Край на управлението на крадците в Молдова

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду обеща „край на управлението на крадците“ след проведените предсрочни парламентарни избори. Социолозите дават преднина на нейната дясноцентристка партия „Действие и солидарност".

Мая Санду - президент на Молдова

Над 1000 кандидати претендираха за място в 101-мандатния парламент на страната по време на проведените на 11 юли предсрочни парламентарни избори. Те представляват 20 партии, два избирателни блока и един независим кандидат. Социологическите проучвания дадоха преднина на Партия „Действие и солидарност” (ПДС), която подкрепя президента Мая Санду, и Изборният блок на комунистите и социалистите (ИБКС), водени от бившите президенти Владимир Воронин и Игор Додон.

По предварителни данни, на ЦИК, след обработка на 95% от протоколите, партия "Действие и солидарност" печели предсрочните парламентарни избори. Президентът Мая Санду призова политическата сила да започне сформиране на правителство възможно най-скоро.

„Това е приоритет за бъдещия парламент и се надявам да мога да работя с мнозинството честни хора, за да превърна изборния ден в празник на демокрацията за всеки гражданин“, написа тя на страницата си във Фейсбук. Държавният глава благодари на избирателите за активното им участие в предсрочните парламентарни избори. "Нашата демокрация е все още млада, има много проблеми, но примерът на тези, които в страната или в диаспората са преодолели всички пречки, за да отидат до изборните урни е причина да вярваме, че ще можем да изградим свободна държава - страна, която се грижи за своите граждани", добави тя.

Както подчерта Санду, изборите за пореден път са потвърдили, че „някои държавни институции все още не отговарят на очакванията на гражданите“. "Ако искаме да станем силна демокрация, това не бива да се повтаря. Нуждаем се от силни институции, които да уважават и гарантират свободния избор на хора", каза президентът.

„Действие и солидарност” взе участие в изборите, чийто основен опонент беше Изборният блок на комунистите и социалистите, оглавяван от бившите президенти Владимир Воронин и Игор Додон, както и 20 други политически сили. За да влязат във върховния законодателен орган, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, избирателните блокове - 7%, а независимите кандидати - 2%. По предварителни данни, след обработка на 95% от протоколите, ПДС получава 48%, ИБКС - 30%, а коалицията Шор - 6,43%. Така две партии и един блок влизат в парламента на Молдова.

Процесът на гласуване беше наблюдаван от над 2400 наблюдатели, включително представители на ОНД, ОССЕ, ЕС, както и на Русия, САЩ и други държави.

Избирателната активност надвиши 33,3%, което означава, че са признати за валидни./БГНЕС, ТАСС, АФП

Кишинев / Молдова