МААЕ "съжалява" за липсата на сътрудничество от страна на Иран

Агенцията на ООН за ядрено наблюдение изрази съжаление, че Иран не е постигнал "никакъв напредък" по нерешените въпроси, включително инсталирането на повече камери за наблюдение на ядрената програма.


Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси "отправя молба към Иран да работи сериозно и продължително с агенцията за изпълнение на поетите ангажименти", се казва в поверителен доклад на агенцията, предаде АФП.

През март Техеран обеща да активира отново устройствата за наблюдение, които бяха изключени през юни 2022 г. на фона на влошените отношения със Запада.

В отделен доклад МААЕ заяви, че общият запас на Иран от обогатен уран е по-малък, отколкото през май, но все още надхвърля 18 пъти лимита, определен в споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Общият запас на Иран от обогатен уран към 19 август се оценява на 3795,5 килограма, което е с 949 килограма по-малко от май, съобщи агенцията.

Лимитът в споразумението от 2015 г. беше определен на 202,8 килограма.

Запасите от уран, обогатен до 60%, вече са 121,6 килограма, в сравнение със 114,1 килограма през май.


Иран разполага и с 535,8 килограма уран, обогатен до 20%, което е повече от 470,9 килограма в последния доклад от май.

Знаковата сделка от 2015 г. - ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на санкциите - започна да се разпада през 2018 г., когато САЩ едностранно се оттеглиха от нея и отново наложиха санкции.

Усилията за нейното съживяване - връщане на Вашингтон в сделката и повторно ограничаване на програмата на Техеран - досега са безрезултатни, като водените от Европа преговори са спрени от 2022 г.

Напрежението между Техеран и Вашингтон намаля миналия месец с обявяването на споразумение Иран да освободи петима американски затворници в замяна на връщането на 6 млрд. долара ирански средства, замразени в Южна Корея.

Но деликатното споразумение не включва възможността за връщане към ядрената сделка в навечерието на президентските избори в САЩ през 2024 г. /БГНЕС

Тагове: