Маас: Македония да реши двустранните въпроси с България

Република Северна Македония трябва да реши двустранните си въпроси с България. Това подчерта германският министър на външните работи Хайко Маас по време на видеоконференцията с македонския си колега Буяр Османи.

Относно исканията на България да бъдат поставени допълнителни условия пред Скопие за началото на преговорите, Маас каза, че преговорите се водят на двустранна основа и на ниво Европейски съюз и че е оптимист, че тези въпроси скоро ще бъдат решени, съобщава МИА.

Относно езика и името, преговорите, свързани с тях са много подробни. Това са двустранни въпроси, които трябва да бъдат решени между България и Северна Македония, подчерта германският министър. "Те се опитват да намерят решение и ние подкрепяме това да стане колкото е възможно по-бързо, за да може Северна Македония да продължи присъединителният процес, за който чака отдавна", каза първият дипломат на Берлин.

Той посочи, че Преспанският договор е исторически документ и затова е оптимист, че отворените въпроси ще бъдат решени в обозримо бъдеще. За целта е необходимо да продължат разговорите както на ниво ЕС, така и между България и Северна Македония. /БГНЕС