Маас: Ситуацията в Афганистан заплашва със засилване на международния тероризъм

Атаките близо до летището в Кабул показват високата заплаха от засилване на международния тероризъм, така че е необходимо да се осигури подкрепа на Афганистан, за да се попречи на Ислямска държава и други групи да запълнят вакуума, възникнал в държавата. Това заяви германският външен министър Хайко Маас преди началото на обиколката, в рамките на която ще посети Турция, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Катар.

"Терористичните атаки на летището в Кабул ни показват колко голяма е опасността международният тероризъм отново да укрепи позициите си. Появи се военно-политически вакуум, където ИД и други терористи сега се втурват с ужасяваща скорост", каза той.

Маас посочи, че все още има много хора в Афганистан, които чакат да напуснат страната. "Ситуацията е изключително нестабилна и опасна", заяви министърът.

"Не само афганистанците, но и съседните държави са изправени пред предизвикателства в резултат на това развитие на събитията, които трудно могат да бъдат преодолени сами. Пътувам до региона, за да изясня, че усилията на Германия не свършват със завършването на военната евакуационна мисия", увери Маас.

Министърът нарече възстановяването на експлоатацията на летището в Кабул за граждански самолети една от задачите на международната общност.

"И това включва и координирана международна политика спрямо движението на талибаните. В наш собствен интерес е да не допуснем колапса в Афганистан да дестабилизира целия регион", подчерта германският министър. /БГНЕС