Маас: Взехте навременни и ефективни мерки в борбата с COVID-19

България е една сигурна дестинация. Разговаряхме с германския външен министър за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, общата миграционна политика, за зелената сделка. Крайно време е да приключи дебатът за бъдещето на Европа. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева на пресконференция със своя колега германският външен министър Хайко Маас, предаде репортер на БГНЕС.

Маас заяви, че е трябвало да се справят с предизвикателствата не само в борбата с коронавируса, но и с икономическите последствия от това. „Но имаме възможност вече да се срещаме лично по време на нашето председателство. Имаме нужда от пълна подкрепа при решаването на множество въпроси“, добави Маас. България показа, че взе навременни и ефективни мерки в борбата с коронавируса. Пожелавам резултатите, които сме постигнали да продължат и да бъдат дълготрайни, подчерта още той.

Имахме съвсем различни планове за нашето председателство преди да се променят нещата със ситуацията с коронавируса. Надяваме се на сътрудничество на нашите партньори и на България, каза Маас, като отбеляза, че пандемията е показала и слабостите на обединена Европа. Много ясно се видя колко сме зависими един от друг страните-членки, видяхме факта, че такъв вирус може да ни затвори границите и че имаме нужда от съвместни действия на международно ниво. Видяхме и силните страни на ЕС – солидарността, компромиса в името на благото на нашите граждани, добави още външният министър на Германия.

Ще продължим да работим в тази насока. Защото ние сме постигнали тези резултати в своята история и ще продължим да се борим и с икономическите последствия от кризата, които ще бъдат в центъра на нашето председателство, каза още Маас.

Комисията направи предложение за възстановяване на икономиката на ЕС със съответния инструмент. Ние имаме възможност да разработим тези стратегии и всеки от нас ще трябва да бъде готов за предприеме тези стъпки и компромиси. Средствата трябва да бъдат целенасочено използвани за съответните страни. Важно е да бъдат финансирани различните отрасли, които са с дългосрочен план за борба с климатичните промени, допълни германският външен министър.

Размяната на територии не е добра идея. Германия не подкрепя подобни идеи. Искаме на Западните Балкани и що се отнася до диалога между Косово и Сърбия, ЕС да се ангажира още по-силно, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в отговор на въпрос на БГНЕС Германия ще подкрепи ли териториалната цялост на страните от Западните Балкани на фона на предстоящия диалог на Белград и Прищина, където може да стане дума за размяна на територии.

Всички страни от Западните Балкани биха искали да имат европейска перспектива и естествено техните усилия ще бъдат подкрепени от страна на ЕС. Това ще е една от темите на предстоящото председателство на Съвета на ЕС на Германия. Интензивно ще подкрепяме европейската интеграция на страните от Западните Балкани, добави Маас.

Подкрепяме работата на колегата, който ще работи от страна на ЕС в Западните Балкани. Наясно съм, че националните и етническите граници трябва да бъдат спазвани и да има по някакъв начин разбиране и то от различните страни, за да може да се постигне напредък, уточни Маас. Той е категоричен, че е изключително важно за Германия да продължи европейската интеграция на Западните Балкани и България, която вече е поела темата като своя инициатива. Ние ще продължим тази инициатива, добави още Маас.

Двамата министри коментираха и изказването на премиера на Северен Рейн-Вестфалия, който заяви, че българите и румънците са внесли коронавируса в региона.

Изказването на премиера на Северен Рейн-Вестфалия беше непремерено и неприемливо. За съжаление по време на март месец, най-тежкият месец, навсякъде в света и в Европа включително и в България се забелязаха форми на расизъм. Но не е приемливо тези сигнали да идват от политици, заяви външният министър Екатерина Захариева.

Нормален е страхът на хората, но не бива той да се подклажда от политиците. Вирусът не знае нито граници, нито националности. Така че е неприемливо изявлението, още повече ,че българите там допринасят много сериозно за икономиката в региона. Такива изказвания са неприемливи и не бива да се допускат, добави Захариева.

Има изказвания, за които човек бързо разбира, че съжалява, че ги е направил. В този случай е много опасно да се говори за вина и да се прехвърля вина върху някого, заяви от своя страна германският външен министър Хайко Маас. Това са дискусии, които се водят и в Германия, и трябва да внимаваме да не наливаме масло в огъня на подобни тенденции в политиката, добави Маас. /БГНЕС