Мадрид може да затвори големите ваксинационни центрове

Автономният регион на Мадрид не изключва възможността да бъдат затворени големите ваксинационни центрове срещу Covid-19, като стадиона Уанда Метрополитано, и да продължи да ваксинира само в болниците и поликлиниките, ако не получи достатъчно ваксини. Това обяви регионалният премиер Изабел Диас Аюсо в интервю за телевизионния канал Телесинко.

Притесненията на Изабел Диас Аюсо са свързани с неяснотата около доставките на ваксини всяка седмица.

Преди 3 дни пристигнаха 146 000 дози от ваксината на "Джонсън и Джонсън", но централното правителство я задържа в складовете до окончателното решение на Американската и Европейската агенция по лекарствата относно безопасността ѝ.

В момента региона на Мадрид разполага само с 3000 дози "АстраЗенека", 29 000 дози Модерна и 100 000 дози "Пфайзер", което е крайно недостатъчно за масова ваксинация.

Властите бързат заради тревожните данни на нарастване на заболеваемостта. Кумулативната честота в Мадрид вече се е увеличила до 372 случая на 100 000 жители.

В болниците има 2524 пациенти, от които 508 са в реанимация. Процесът на ваксиниране продължава в цялата страна с различни темпове.

Вече има 3 328 000 души - или 7,2 % от населението, на които са им поставени и двете дози и повече от 9 милиона или 19% от населението, които са с една доза.

Въпреки това проблемите с "АстраЗенека" и забавянето на "Джонсън и Джонсън" на европейско ниво ще са пречка в кампанията по ваксиниране в Испания. /БГНЕС, БНР