Маджаров: Няма причина да не се подписва Национален рамков договор

Няма причина да не се подписва Национален рамков договор, по-скоро ще има неприятни последици, ако не подпишем. Това заяви д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, предаде репортер на БГНЕС.


“Няма някакви заплашващи неща за колегите, които работят да накарат съборът да гласува отрицателно”, каза д-р Маджаров.

Той посочи, че това е вторият случай, когато се провежда събор и няма приет бюджет. “Предишния път съборът ни възложи да подпишем рамковия договор при определени финансови параметри, които трябва да защитаваме. Сега ще предложим същото. Ако съборът се съгласи, е добре. Ако не се съгласи, това означава, че няма да имаме рамков договор през следващите два-три-четири месеца”, каза д-р Маджаров.

Това означава, че системата на здравеопазване първична, специализирана, извънболнична помощ ще работят по стария рамков договор. Няма да получат своите цени, новите цени могат да влязат само с новия рамков договор, отбеляза той.


В същото време д-р Маджаров подчерта, че това не е събор, който се прави само за Националния рамков договор, ще се обсъди и отчетът за миналата година. “Времената, в които живеем ни накараха да включим и точката за НРД, по която работим от септември. Основното, което направихме е да изчистим всички стари моменти свързани със стария 3-годишен рамков договор, начини на отчитане по старите варианти, преди повече от 3 години нямаше изобщо задействана система за дигитализация, нямаше национална информационна система. Имахме много предложения от дружествата, свързани с работа в ежедневието, с трудностите при отчитане на кодовете за процедури, защото през това време се въведе и австралийската система за кодиране, това също е изчистено”, каза още д-р Маджаров.

Отделно като ръководство искаме да предложим и някои революционни неща в частта проверка - първото нарушение да се третира със санкция. “Оттук нататък колегите няма да бъдат третирани като нарушители всеки път, когато ги проверяват, а по-скоро, ако се открие нарушение в началото ще им бъде предписано предписание”, каза още д-р Маджаров. /БГНЕС