МАЕ предупреждава за рязък скок на въглеродните емисии

Световните икономики прогнозират да вливат стимулиращи пари във фосилни горива като част от възстановяването след Covid, съобщава „Гардиън“.

Очаква се емисиите на въглероден диоксид тази година да скочат до втория по големина годишен ръст в историята, тъй като световните икономики вливат стимулиращи пари във фосилни горива при възстановяването от рецесията заради Covid-19. Скокът ще бъде на второ място след масовия скок преди 10 години след финансовата криза и ще постави климатичните надежди извън обсега на постигането им, освен ако правителствата не действат бързо, предупреди Международната агенция по енергетика.

Увеличеното използване на въглища, най-замърсяващото изкопаемо гориво, за електроенергия до голяма степен води до увеличаване на емисиите, особено в Азия, но също и в САЩ. Възстановяването на използването на въглищата предизвиква особена загриженост, въпреки спадащите цени на възобновяемата енергия, която сега е по-евтина от тях.

Говорейки ексклузивно пред "Гардиън", Фатих Бирол, изпълнителният директор на МАЕ и едно от водещите световни лица в областта на енергетиката и климата, заяви: "Това е шокиращо и много обезпокоително. От една страна, днес правителствата казват, че изменението на климата е техен приоритет. Но от друга страна наблюдаваме второто най-голямо нарастване на емисиите в историята. Наистина е разочароващо."

През това десетилетие емисиите трябва да бъдат намалени с 45%, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5°C, предупредиха учените. Това означава, че десетилетието от 2020-та до 2030-та трябва да бъде времето, когато светът промени да курса, преди нивото на въглерод в атмосферата да се повиши твърде високо, за да се избегнат опасни нива на затопляне. Но мащабът на текущите възстановявания на емисиите от кризата с Covid-19 означава, че "нашата отправна точка определено не е добра", каза Бирол.

Той сравни настоящото увеличение на емисии с финансовата криза, когато емисиите се увеличиха с над 6% през 2010 г., след като страните се опитаха да стимулират икономиките си чрез евтина енергия от изкопаеми горива.

„Изглежда, че сме на път да повторим същите грешки“, предупреди той. „Този път съм по-разочарован, отколкото през 2010 г.“

Емисиите спаднаха с рекордните 7% в световен мащаб през миналата година, поради блокирането, последвало избухването на Covid-19. Но до края на годината те вече бяха възстановени и бяха на път да надхвърлят нивата от 2019 г. в някои области.

Прогнозите на МАЕ за 2021 г. показват, че емисиите вероятно ще приключат тази година все още леко на нивата от 2019 г., но по нарастващ път. Следващата година може да има още по-силни покачвания с връщането на въздушния транспорт, добави Бирол. Авиацията при нормални условия би допринесла за повече от 2% от глобалните емисии, но през изминалата година почти липсваше.

Той призова правителствата да представят спешно нови политики в областта на климата и да се стремят към зелено възстановяване от кризата Covid-19.

„Миналата година изразих надежда, че икономическото възстановяване от Covid-19 трябва да бъде екологично и устойчиво. Но тези цифри показват, че това възстановяване в момента е всичко друго, но не и устойчиво за нашия климат“, каза той.

Американският президент Джо Байдън свиква климатична среща на върха тази седмица, на която се очаква да присъстват лидерите на 40 държави. На нея той ще призове страните да излязат със силни ангажименти за намаляване на емисиите през това десетилетие. Бирол заяви, че това е възможност за страните да променят курса и да въведат политики за зелено възстановяване.

„Ако правителствата предприемат ясни и неизбежни действия, с количеството евтини технологии за чиста енергия, които имаме, можем да превърнем това разочарование в някои добри резултати“, каза той.

МАЕ се счита за глобален златен стандарт за енергийни данни и нейните прогнози за 2021 г. се основават на изчерпателни проучвания от цял свят, включително данни от съществуващи енергийни източници и нови централи, които трябва да бъдат пуснати на пазара. Енергийните данни от края на миналата година показаха изкопаеми горива преди нивата от 2019 г., а скокът продължи и през първата част на тази година.

В своя Глобален енергиен преглед, публикуван днес, МАЕ установи, че глобалните въглеродни емисии от използването на енергия, които представляват по-голямата част от емисиите на парникови газове, ще се увеличат с 1,5 млрд. тона през 2021 г., след като са паднали миналата година. Това представлява 5% увеличение до 33 млрд. тона въглероден диоксид за годината. След повече от половин десетилетие на спад се очаква глобалното търсене на въглища да нарасне с 4,5%, достигайки своя рекорд през 2014 г.

Китай планира да изгради десетки електроцентрали, работещи на въглища, въпреки обещанието през миналата година да достигне нулеви емисии до 2060 г. Петгодишният икономически план на страната, изложен от Пекин миналия месец, съдържаше малко подробности за ограничаване на емисиите преди 2030 г. След изненадващо посещение в Шанхай на американския пратеник за климата Джон Кери, САЩ и Китай обещаха сътрудничество по отношение на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие.

Употребата на въглища нараства също и в САЩ, обръщайки годишния спад от 2013 г. Бирол заяви, че това е резултат от високите цени на газа, които водят до преминаване от газ към въглища за производство на електроенергия. Доналд Тръмп като президент премахна наредбите, въведени от Барак Обама за ограничаване на използването на въглища от електроцентралите. Байдън обмисля допълнителни мерки за ускоряване на преминаването към възобновяема енергия.

Никълъс Стърн, икономист по климата и председател на изследователския институт по климата към Лондонското училище по икономика, заяви, че констатациите на МАЕ „показват, че страните наистина трябва да действат по-скоростно, за да ускорят прехода към нулевовъглеродни емисии, ако искат да имат шанс те да бъдат намалени в съответствие с Парижкото споразумение. Силно и устойчиво възстановяване ще дойде от по-малко въглища, не от повече." /БГНЕС