Магията на Сурва - кукери-сватбари и звънчари гониха злото в Борисовата градина

Стотици столичани се събраха в неделния ден в Борисова градина за кукерското дефиле по повод фестивала „Сурва“, в което взеха участие над 200 кукери, майстори на маски и фолклорен танцов ансамбъл, предаде репортер на БГНЕС.

Кукерското дефиле стартира от езерото Ариана, като в него участие взеха сурвакарски групи от Перник, Копаница, Пещера, Садовик, Кошарево. Гостуването в София за Сурва е част от Календара на културните събитие на Община София, а маскарадната обредност се изпълнява по традиция всяка година в Перник и околните села, където Международният фестивал „Сурва“ в Перник има над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Празникът е включен и в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството през 2015 г.

22-годишният Кристиян Ивайлов от село Сопица е също на фестивала, но като част от групата на Народно читалище „Крюгер Николов“ от село Пещера, област Перник. Пред БГНЕС той каза, че е дошъл в столицата, за да се потопи в магията на „Сурва“. Кристиян Ивайлов е облечен в народна носия от Граовския край и тя включва елече, риза, пояс, задължителната кърпа, потур, чорапи и опинци. „Костюмът е доста стар, не мога да кажа точно на колко години, запазен“, заяви той и уточни, че за запазването им се използва нафталин. „Стягаме се цяла година за фестивала „Сурва“, отбеляза Кристиян Ивайлов и допълни, че местната сурва се празнува на 13 и 14 януари.

Той разказа, че обичаят е от време оно и се състои от сурвакарска група, която включва общо две групи – сватбарска и звънчарска. „Сватбарската група пресъздава обичая сватба и посрещане на сурвакари в българския дом, а звънчарите звънкат и плашат, гонят злото, да дойде плодородие, да има берекет“, обясни мъжът. По думите му във всяка група има поп, който ръси за здраве, както и мечка и мечкар. „Мечката гази също за здраве. Как се търкаля мечката на една страна, така житото да върви на една страна, да не се оплита“, разказа още Кристиян Ивайлов. /БГНЕС

Тагове: