Магията на изкуството ни показва борбения дух на служителите на МВР

Изложба, включваща 20 графики и пет малки пластики на големи български графици, представители на изобразителното изкуство в България от 80-те години на ХХ век, сред които Христо Брайков, Петър Чуклев, Вежди Рашидов, Георги Радулов и др., ни представят борбения дух на служителите на Министерството на вътрешните работи – пожарникари, полицаи, граничари, охранители на пътния трафик, предаде репортер на БГНЕС.


Изложбата е организирана по повод Деня на народните будители и професионалния празник на българската полиция от Музея на МВР и Столичната библиотека.


Пепа Видаркинска, началник на Сектор „Музей“ в Дирекция „Информация и архив“ в МВР, разказа пред БГНЕС, че идеята за изложбата се ражда още преди няколко години. Музеят на МВР, освен характерните оръжия, униформи, знамена, технически средства и веществени доказателства, притежава и колекция художествени произведения и през 2016 г. прави художествена изложба с над 35 произведения от тази колекция. Още тогава от Столичната библиотека канят Музея на МВР да експонира тези произведения и въпреки късното практическо реализиране, днес изложбата вече е факт.


„Използваните техники в графиките са офорт, литография, линогравюра, смесена техника“, отбеляза Видаркинска, като подчерта, че посланията са много ясни – за професионализъм, за смелост, за доблест, за изпълнение качествено на служебните задължения.

Тя обясни, че тъй като произведенията са създадени преди повече от 40 г., възможно е да се види известна пропагандност или известна идеологическа насоченост, но въпреки това магията на изкуството пренася през времето като през един мост всички онези общочовешки послания за това да се държим далече от злото и от нередното.

„Неслучайно патронен празник на българските полицаи е Денят на Св. Архангел Михаил – 8 ноември. Той, от една страна, олицетворява силата, изпълняваща закона, от друга страна, символизира небесното войнство, което остава лоялно на Господ“, заяви началникът на Сектор „Музей“ в Дирекция „Информация и архив“ в МВР.

Видаркинска пожела на всички служители на МВР много здраве, сили и смелост. „Това е високорискова професия, която изисква много всеотдайност. Бих желала гражданите да имат доверие в служителите на МВР и всички ние като граждани на страната да спазваме правилата, защото колкото повече ние се придържаме към реда и към нормата, толкова по-малко контакти ще имаме със служителите на реда“, призова тя.

Изложбата в зала „София“ на Столичната библиотека ще може да бъде разгледана от посетителите до 15 ноември т.г. всеки делничен ден от 9.30 до 17 ч. /БГНЕС