Махат "надгробната плоча" от площад Гарибалди

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да се премахне от площад "Гарибалди" в София новооткритият монолит при ремонта, т.нар. „водна стена”, която отново стана обект на подигравки в социалните мрежи, като бе оприличена на надгробна плоча или котешка тоалетна, предаде репортер на БГНЕС.

Т.нар. водна стена ще бъде преместена в УАСГ да "плаши" бъдещите архитекти.

Фандъкова заяви, че решението да се демонтира водната стена е, че е прекалено голяма за малък площад като "Гарибалди". Според нея, стената не се вписва в пространството, а и нямало да коментира колко е водна. Кметът каза още пред журналисти, че е по-добре стената да се сложи в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

На картинка е едно, а на живо – друго, проектантите трябва да мислят за това как ще изглеждат идеите им, когато се реализират, отговори Фандъкова на въпроса защо при това положение е одобрена тази водна стена.

От пресцентъра на общината уточниха за БГНЕС, че самата Фандъкова не е знаела за стената и, че ще изглежда по този начин. Проектът е одобрен от жури и специалисти. Идеята за водната стена е на проектанта Иво Панталеев, който не желае да се маха водната стена. Въпреки това до дни се очаква демонтажът ѝ да стане факт.

Преди дни бяха премахнати оградите на площада, за да може да се отвори пространството. Хората видяха новата градинска мебел, новото осветление, както и водната стена. При откриването на площада зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов коментира, че срокът не е най-важното нещо, а най-важното е обектът да бъде изпълнен качествено.

Веднага след махането на огражденията т.нар. водна стена стана повод за безброй критики в социалната мрежа "Фейсбук". Съоръжението бе взето на подбив от столичани, които оприличиха стената с надгробен камък, котешка тоалетна... Веднага се появиха снимки на предлагани през китайски търговски платформи паметни плочи, досущ като поставената на "Гарибалди" стена, а шегата, че столичани вече ще могат да се срещат не само на "Попа", а и на "Гроба" доби силна популярност. /БГНЕС