Маями разби Бостън и ще играе с Денвър във финала на НБА

Маями Хийт се класира за Финалите на Националната баскетболна асоциация (НБА), след като разгроми Бостън Селтикс със 103:84 като гост в решителния мач номер 7 от финалната серия на Източната конференция. По този начин „горещите“ не допуснаха исторически обрат на „келтите“ от 0-3.


Възпитаниците на Джо Мазула влязоха в ролята на фаворити в седмия сблъсък с тима от Флорида, след като бяха набрали инерция от три последователни успеха. Но Маями ги попари с чудесна игра в защита силна стрелба както за две, така и за три точки. Хийт не позволиха исторически обрат от 0-3 до 4-3, като Бостън се превърна в първия тим, който губи решителен седми двубой у дома, след като е изоставал с три успеха – другите три отбора в лицето на Ню Йорк Никс, Денвър Нъгетс и Портланд Трейл Блейзърс се добират до 3-3, но губят седмите си мачове при гостувания. Хийт са първият тим, който стига до Финалите като осми поставен след Никс през 1999.

Най-резултатен за победителите бе Джими Бътлър с 28 точки, 7 борби и 6 асистенции. Той бе избран и за МВП на финалната серия. С дабъл-дабъл се отчетоха Кейлъб Мартин и Бам Адебайо съответно с 26 пункта и 10 борби, и 12 борби и 10 асистенции, като Адебайо даде и 7 завършващи подавания. С по 10 пункта за „горещите“ завършиха Гейб Винсънт и Дънкан Робинсън. Маями стреля близо 49% при стрелбата за две и точно 50% от тройката.

„Останахме заедно като колектив. Като отбор, говорихме за това да спечелим труден мач извън дома. Направихме го. Но не сме удовлетворени. Развълнувани сме. Щастливи сме. Но имаме още една серия за печелене“, коментира Бътлър.

Джейлън Браун бе над всички за Селтикс с 19 точки. Той добави 8 борби и 5 асистенции, но записа и цели 8 грешки. Джейсън Тейтъм също нямаше ден, въпреки че завърши с дабъл-дабъл – 14 пункта и 11 борби. Крилото на „келтите“ приключи с 5/13. Дерик Уайт се отчете с 18 точки, но сезонът за Бостън, миналогодишен финалист в НБА, приключи със загуба в спора за трофея на Изток след 39% при стрелбата за две и 9/42 зад арката.

Маями ще спори за титлата с Денвър Нъгетс, който разби Ел Ей Лейкърс с 4-0 победи във финала на Западната конференция. Мач номер 1 между „буците“ и „горещите“ е в нощта на четвъртък срещу петък в залата на Нъгетс. /БГНЕС